Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Petraviča: Par veselības pasākumu ievērošanu atbildīgi paši aprūpes centru vadītāji

© f64.lv, Oksana Džadana

Labklājības ministre Ramona Petraviča LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai ierobežotu Covid-19 vīrusa izplatību sociālajos aprūpes centros.

Tomēr ministre, kurai tiek daudz pārmests par plašo saslimstību pansionātos, arī atzina, ka par vīrusa izplatību un epidemioloģisko noteikumu ievērošanu ir atbildīgi paši aprūpes centri.

"Par epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu katrā iestādē vispirms atbild vadītajs," atzina labklājības ministre Ramona Petraviča.

Viņa pauda, ka Veselības ministrija izstrādā un realizē infekcijas ierobežošanas pasākumus. Savukārt Labklājības ministrija atbild par pakalpojumu kvalitāti.

Otrdien Ramona Petraviča vērsās ministru kabinetā ar ierosinājumu atļaut valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centros izmantot darbinieku testēšanai ātros Covid-19 testus. Viņas iecerei tika saņemts atbalsts un atļauja testu iepirkšanai.

Kā atzīst ministre, tad iepirkšanu veiks Aizsardzības ministrijai, jo tai ir lielāka pieredze.

Pašvalībām tika vaicāts, cik daudz testu ir nepieciešams, Petraviča minēja, ka tikai 39 pašvaldības ir sniegušas atbildi.

Jaunā testēšanas kārtība paredz, ka katram darbiniekam pirms maiņa sākšanas, tiks veikts tests, lai noskaidrotu viņa veselības stāvokli.

Ministre atzina, ka šāda testēšanas kārtība netika ātrāk ieviesta, jo Veselības inspekcijas eksperti norādīja, ka rezultāti nav pilnībā, 100%, ticami. Tomēr tagad ir plānots ieviest šādu procedūru, jo laboratorisko izmeklējumu rezultātus nevar iegūt uzreiz. Pašlaik sociālajos aprūpes centros tiek veikta temperatūras mērīšana un laboratoriskie izmeklējumi, kad sociālo aprūpes centru darbinieki tiek testēti reizi nedēļā.

"Tika norādīts, ka tie testi nav tik precīzi, tie ir dārgi," ieilgušo situāciju skaidroja ministre.

Viņa atzina, ka šāda situācija ar vīrusa izplatību aprūpes centros ir radusies, deļ pansionātu darbiniekiem. Vairāki darbinieki strādājot dažādos aprūpes centros, arī limnīcās un tāpēc vīruss ir strauji izplatījies.

Minsitre atzina, ka Veselības inspekcija uzrauga vai aprūpes centros tiek ievēroti visi epidemioloģiskie pasākumi. Viņai ir zināms, ka dažos pašvaldības aprūpes centros nav ielaistas personas, kuras veic testēšanu. Ar šādām problēmām nav saskārušies valsts sociālās aprūpes centri. Tomēr kopumā nav saņemta informācija, ka kāds aprūpes centrs klaji neievērotu epidemioloģiskos noteikumus.

"Mēs darām visu, kas ir iespējams, lai vīrusa izplatību ierobežotu," pauda Ramona Petraviča.