Balvos atrastais Ķīnas ūdensbriedis nonācis Rīgas Zooloģiskajā dārzā

Balvu centrā atrastais neparastais dzīvnieks Ķīnas ūdensbriedis, kas tiek dēvēts arī par mundžaku, jau vakar nonācis Rīgas Zooloģiskajā dārzā, aģentūrai LETA stāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns.

Jaunais Zooloģiskā dārza iemītnieks patlaban mājvietu radis kamieļu mājā, tomēr apmeklētājiem šis dzīvnieks vēl kādu laiku nebūs apskatāms, jo Ķīnas ūdensbriedim jāpārvar karantīnas laiks un Zooloģiskā dārza darbiniekiem jāiepazīst jaunais dzīvnieks.

Kā atzīmē speciālisti, tikai laiks rādīs, vai dzīvnieka veselība ir laba un vai viņš spēs aprast ar jaunajām mājām.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā tiks meklēta arī vieta, kur izmitināt jauno dzīvnieku. "Dzīvnieciņš pret cilvēkiem ir puslīdz draudzīgs, tas nozīmē, ka pie cilvēkiem viņš ir pieradis. Pats savām kājām no Ķīnas šis dzīvnieks nav atskrējis, tādēļ ir skaidrs, ka dzīvnieciņš tepat kaut kur ir dzīvojis, tikai saimnieks nav spējis nodrošināt dzīvniekam pienācīgus apstākļus, lai tas nevarētu izlauzties," atklāja Lielkalns.

Kā īstam briedim pieklājas, Ķīnas ūdensbriedis ir zālēdājs. Tomēr šis dzīvnieks ir atšķirīgs ar to, ka viņām ir visai gari ilknīši, kas ir redzami, īpaši pieaugušiem tēviņiem, ārpus lūpām tad, kad mute ir aiztaisīta ciet. Arī ragi šim dzīvniekam ir daudz interesantāki un savādāki nekā tradicionālajiem briežiem un, protams, Ķīnas ūdensbriedis atšķiras arī ar sava auguma izmēru. Ķīnas ūdensbriedis ir viens no mazākajiem briežiem. Šis dzīvnieks ir nedaudz lielāks par Zooloģiskajā dārzā mītošo pudu, kas ir viens no pasaulē mazākās briežu sugas pārstāvis, vēstīja Zooloģiskā dārza pārstāvis.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā nonākušais Ķīnas ūdensbriedis varētu būt divus līdz četrus gadus vecs. Latvijā Ķīnas ūdensbriedis ir diezgan liels retums, bet Anglijā nebrīvē tiek turēti samērā daudz šādu dzīvnieku, zināja stāstīt Lielkalns.

Jau ziņots, ka 16.oktobra rītā Balvos, Teātra un Bērzpils ielu iekšpagalmā, bija iemaldījies Ķīnas ūdensbriedis. Pašvaldības policijas vīri viesi iesprostoja tuvējā šķūnī un vakarā aiztransportēja uz briežu dārzu "Mežsētas" Rugāju novadā.

Interesanto dzīvnieku pirmie pamanījuši pagalma iedzīvotāji un ziņojuši pašvaldības policijai. Balvu pašvaldības policists Ingus Koļcovs pastāstīja, ka tika saņemta informācija par to, ka pilsētas centrā skraida maza stirna. "Ierodoties notikuma vietā, konstatējām, ka šis dzīvnieks nav gluži stirna. Kopā ar mežniecības speciālistu Edgaru Skuču dīvaino dzīvnieku saķērām un iesprostojām šķūnī," stāsta Koļcovs. Vakarā dzīvnieku pārveda uz briežu dārzu Rugāju novadā.

Briežu dārza saimniece Ināra Pušpure bija pārsteigta par interesanto dzīvnieku. Noskaidrojās, ka tas ir Ķīnas ūdensbriedis - mundžaks. Kā šis, viens no pasaulē mazākajiem briežiem, te atkļuvis, ir mīkla. Latvijā šādu dzīvnieku nav. Arī Rīgas Zooloģiskā dārza ekspozīcijā līdz šim Ķīnas ūdensbrieži nav bijuši.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais