Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Krūmiņa: Pienāks brīdis, kad ar tiesībsargājošo iestāžu darbu varēsim lepoties

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ja valdībai un atbildīgajām iestādēm būs drosme ieviest Valsts kontroles (VK) ieteikumus finanšu jomas noziegumu izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitātes palielināšanai, tad Latvijas iedzīvoti jutīsies droši un aizsargāti, šodien žurnālistiem atzina Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Runājot par finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas un iztiesāšanas sistēmu kopumā, "VK nepamet sajūta, ka katra valsts iestāde cīnās individuāli pati par sevi - gan mēģinot attīstīt tiesību normas piemērošanas praksi, gan apmācot darbiniekus, vienlaikus sistēmā pietrūkst vienojošā elementa", viņa sacīja.

Viņasprāt, pozitīvas pārmaiņas varētu ieviest Noziedzības novēršanas padomes pilnvaru paplašināšana, tai kļūstot par sadarbības formātu starp izpildvaru un tiesu varu institūcijām.

Krūmiņa tic, ka revīzijas rezultāti un VK 44 ieteikumi dažādu trūkumu novēršanai gan valdībai, gan atbildīgajām institūcijām kalpos "kā ceļa karte neefektīvu darba cēloņu novēršanā, bet pēc tam jau tādu rīcību veikšanā, kas tiecas uz izcilību."

Kā uzsvēra valsts kontroliere, tiesībsargājošo iestāžu valdībai ir jāapzinās, ka šīm iestādēm ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi. "Ja valdībai un atbildīgajām iestādēm būs drosme šai ceļa kartei sekot, tad Latvijas iedzīvotāji to izjutīs pavisam drīz un pienāks brīdis, kad ar tiesībsargājošo iestāžu darbu varēsim lepoties, kā arī iedzīvotāji jutīsies aizsargāti," uzsvēra Krūmiņa.

Kā vēstīts, lai arī noziedzīgo nodarījumu finanšu un ekonomikas jomā izmeklēšana un iztiesāšana ir atzīta par valsts prioritāti, tomēr nevar apgalvot, ka šo noziegumu izmeklēšanas efektivitāte pēdējos gados būtu augusi, secināts VK izvērtējumā par noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanu un iztiesāšanu.