Augstākajā tiesā pērn izskatītas par 12% vairāk lietu nekā tika saņemts

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Augstākajā tiesā (AT) pērn izskatītas 2945 lietas, kas ir par 12% vairāk nekā gada laikā saņemts, un tas liecina, ka lietu uzkrājums tiesā samazinās, informēja AT komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

2020.gadu sākot, tiesā bija 1641 neizskatīta lieta, un gada laikā saņemtas 2639 jaunas lietas, bet gadu noslēdzot, neizskatītas bija 1335 lietas.

Visvairāk neizskatīto lietu uzkrājumu samazinājis civillietu departaments - par 35%. Samazinājums izdevies, kaut arī saņemto lietu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir lielāks. Departaments izskatījis 1355 lietas, kas ir par 147 lietām vairāk nekā 2019.gadā. Lietu izskatīšanas koeficients sastādīja 120%, bet gada beigās palika neizskatīta 421 lieta.

Administratīvo lietu departamentā 2020.gadā saņemts mazāk lietu nekā iepriekšējā gadā un ir pozitīvs lietu izskatīšanas koeficients, proti, bija saņemtas 826 lietas, bet izskatītas - 940. Līdz ar to par 13% samazinājies arī lietu uzkrājums departamentā.

Savukārt krimināllietu departamentā lietu uzkrājums palielinājies par 36 lietām. Aizvadītajā gadā departamentā nomainījās trešā daļa senatoru, turklāt strādāts ar liela apjoma lietām, piemēram, digitālās televīzijas lietu. Šajā departamentā pērn izskatītas 650 lietas, un tas ir bijis mazāk nekā iepriekšējā gadā. "Taču tas, ka saņemto lietu skaits ir samazinājies un departaments strādā pilnā sastāvā, ļauj prognozēt lietu uzkrājuma samazināšanos šajā gadā," prognozēja Zvejniece.

22.janvārī notiks AT gada atskaites plēnums, kurā analizēs Senāta darbu 2020.gadā.

Latvijā

Ņemot vērā jau pirmajās dienās konstatētās problēmas, saprotams, ka Rēzeknes problēmu risināšanai darba būs pilnas rokas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Rēzeknes domes pagaidu administrācijas vadītāja Guna Puce.