VID administratīvo ēku kompleksu būvniecību plānots pabeigt 2014.gadā

© F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvās ēkas pamatā būs klasiska biroju ēka ar komercplatībām, kuras būvdarbus plānots pabeigt 2014.gadā un tās kopējās izmaksas patlaban tiek lēstas ap 50 miljoniem eiro (35 miljoni latu), šodien žurnālistiem paziņoja projekta virzītāji.

Patlaban Rīgas pilsētas būvvaldē jau iesniegts skiču projekts VID administratīvo ēku kompleksam. Plānots, ka jaunās biroju ēkas kopējā platība būs aptuveni 45 600 kvadrātmetri, no kuriem 34 000 kvadrātmetrus aizņems VID telpas ar 2500 dienesta darbiniekiem.

Kā šodien preses konferencē uzsvēra ēkas projekta īstenotāja un apsaimniekotāja SIA "Biroju centrs Ezerparks" valdes priekšsēdētāja Baiba Fromane, jau ir uzsākts darbs pie būvniecības konkursa nolikuma izstrādes un konkursu plānots izsludināt nākamā gada pavasarī, bet būvniecības darbus pabeigt 2014.gadā.

Lai gan tas būšot starptautisks konkurss, tajā tiks ietverts nosacījums, ka vismaz 80% no būvniecības darba apjoma ir jāveic vietējām būvkompānijām. Tāpat tikšot paredzēts, ka būvniekam nav tiesību prasīt papildus finansējumu, ja būvju tehniskais projekts būvniecības laikā netiek mainīts pēc pasūtītāja prasības, bet visām būvniecības izmaksām gan ģenerāluzņēmējam, gan visiem apakšuzņēmējiem jābūt publiskām.

Kopējās ēkas būvniecības izmaksas gan varēšot pateikt pēc konkursa, tomēr, ņemot vērā būvniecības cenu un izmaksu kritumu, projekta aptuvenās izmaksas varētu būt ap 50 miljoniem eiro, pieļāva Fromane.

VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova uzsvēra, ka patlaban dienests atrodas 14 ēkās Rīgā, kas apgrūtina ikdienas darbu, dokumentu apriti, vienotu pakalpojumu pieejamību un apsaimniekošanas koordinēšanu. Arī daudzu ēku stāvoklis jau esot darba apstākļiem nepiemērots.

Jezdakova gan nevarēja skaidri pateikt, vai dienesta atrašanās vienotā ēku kompleksā samazinās patlaban šiem mērķiem tērētos finanšu līdzekļus.

Plānojot VID reorganizāciju, jau 2007.gadā valdība bija pieņēmusi lēmumu, ka valstij finansiāli izdevīgāk, kā arī dienesta klientu ērtībai atbilstošāks risinājums būtu vienota VID kompleksa būvniecība.

2008.gadā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" izsludinātājā konkursā uzvarēja SIA "Mežaparks SPV", kas attīstīs kompleksa būvniecību. Tajā pašā gadā saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu tika izveidots kopuzņēmums SIA "Biroju centrs Ezerparks", kura mērķis ir uzbūvēt un apsaimniekot biroja ēku VID vajadzībām.

Patlaban jaunajam VID administratīvo ēku kompleksam arhitektu birojs "Sarma & Norde arhitekti" izstrādājis skiču projektu.

Jau ziņots, ka "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs ir bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs (LPP/LC) un kompānijas "New Europe Real Estate Ltd." meitaskompānija SIA "Mežaparks SPV" kopā ar citiem meitasuzņēmumiem attīsta jauna vērienīga mikrorajona "Ezerparks" projektu Mežaparkā.

Kā uzsvēris SIA "New Europe" izpilddirektors Jānis Stakens, VID administratīvo ēku komplekss atrodas multifunkcionālā projekta "Ezerparks" teritorijā, kura attīstībā līdz šim ir investēti ap 56 miljoniem eiro. No tiem, 12,5 miljoni eiro - "Biroju centrs Ezerparks" attīstītajā VID ēku kompleksā.

Svarīgākais