Valsts budžetu varētu plānot arī uz trim gadiem

Papildus ikgadējā un regulārā valsts budžeta plānošanai varētu ieviest arī vidēja termiņa - trīs gadu - budžeta plānošanu, pieļauj Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Guntis Bērziņš (JL).

Pēc Bērziņa teiktā, Finanšu ministrijas paspārnē (FM) izveidotā darba grupa valsts budžeta plānošanas pilnveidošanai, kuru vada Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) izstrādājusi projektu, kurā paredzēts mazliet mainīt valsts budžeta veidošanas procesu, papildus paredzot ieviest arī vidēja termiņa budžeta ietvara likumu.

Šāds trīs gadu budžeta likums tiktu Saeimā skatīts un pieņemts katra gada pavasarī, un uz šī budžeta pamata rudenī varētu pieņemt ikgadējo valsts budžetu.

Kā norādījusi darba grupa, patlaban Attīstības plānošanas sistēmas likumā noteiktais hierarhiski augstākais vidēja termiņa attīstības plānošanas dokuments - Nacionālais attīstības plāns - nav saistīts ar pieejamiem finanšu līdzekļiem vidējam termiņam un praktiski netiek izmantots vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara un tam sekojošā gadskārtējā valsts budžeta izstrādē.

Šī iemesla dēļ sagatavoti grozījumi likumā par budžetu un finanšu vadību, kuru mērķis ir radīt ciešāku sasaisti starp vidēja termiņa politikas plānošanas dokumentiem, valsts budžeta dokumentiem un sasniedzamajiem rezultātiem.

Kā būtisks instruments likumprojektā tiek paredzēts vidēja termiņa budžeta ietvara likums, kas tiek sagatavots saskaņā ar Attīstības plānošanas sistēmas likumā noteiktajā hierarhiski augstāko vidēja termiņa attīstības plānošanas dokumentu.

Grozījumos paredzēts noteikt šāda trīs gadu budžeta pamatprincipus un svarīgākos nosacījumus, kā arī noteikt, ka gadskārtējais valsts budžets sagatavojams saskaņā ar šo likumu.

Plānots, ka šāds likumprojekts stātos spēkā 2013.gadā, uz tā pamata varētu izstrādāt vidējā termiņa budžeta likumu 2014.-2016.gadam, pēc kura vadoties varētu attiecīgi izstrādāt 2014.gada valsts budžetu.

Bērziņš pastāstīja, ka šo likumprojektu komisija virzīs izskatīšanai Saeimā 1.lasījumā 28.oktobrī. Šī likuma izmaiņas jāveic reizē ar izmaiņām fiskālās disciplīnas likumā.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas preses dienestā, izmaiņas plānotas arī Attīstības plānošanas sistēmas likumā, par kuru tālāko virzību ceturtdien, 21.oktobrī, lems Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.