Jaunatnes organizācija „Jaunieši Latvijai” iestājas par tradicionālo ģimeni

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Konservatīvi domājošie jaunieši, vienoti pauža atbalstu Nacionālās apvienības (NA) iesniegtajam likumprojektam, kurš paredz precizēt to, kas Latvijas sabiedrībai ir bijis skaidrs kā diena visā Latvijas vēsturē – to, ka ģimenes pamats ir tēvs un māte, kā arī bērni.

Varbūt mums ir atšķirīgi uzskati kādā jautājumā, tomēr mēs, konservatīvie jaunieši, stāvam vienoti ģimenes jautājumā. Šis ir vērtību jautājums, par kuru mēs iestājamies. Runa ir par vērtībām, kas izturējušas laika pārbaudi. Tāpat kā mēs cienām savus līdzcilvēkus, tā arī pretējo uzskatu paudējiem būtu jānorobežojas no emocijām un jāizrāda cieņa mūsu viedoklim un vērtībām.

Ģimenes jēdziena nostiprināšana Satversmē ir jebkura jaunieša interesēs, jo teju mēs katrs nākotnē veidosim ģimeni ar bērniem, tā kļūstot vai nu par tēvu vai māti. Tieši šādi mēs dosim Latvijai savu artavu latviešu jaunās paaudzes radīšanā, audzināšanā un līdz ar to rēķināsimies ar īpašu valsts atbalstu un statusu. Mums katram neapšaubāmi ir tuvi cilvēki, tomēr, ja ģimenes jēdzienā juridiski sāksim ietvert visus, sākot ar pilnu dzimtas koku un beidzot ar sirdij tuvajiem golfa kluba biedriem, tad šis jēdziens sāks ietvert visu un zaudēs savu unikālo valsts atbalsta nozīmi.

Tieši tāpēc valsts unikālajam atbalstam ir jāsniedzas tieši līdz sabiedrības pamatam - tēvam, mātei un bērniem. Jēdziens, kas derēs un attieksies uz visu, nederēs nekam. Runājot juristes Baibas Rudevskas vārdiem: „Ģimene - tāpat kā laulība - ir dabiska realitāte, kuru valsts var tikai atzīt un aizsargāt, nevis definēt vai konstruēt pēc savas patikas vai sekojot kaut kādām ideoloģiskām iegribām.”

Vēsturiski runājot, atcerēsimies, ka latviešu nacionālās atmodas laikā jaunlatvieši bija tie, kas mūsu tautā radīja nācijas apziņu. Šī ir ideja, kas laika gaitā līdz pat mūsdienām caurstrāvo Latvijas pastāvēšanas būtību. Proti, Latvija netika dibināta kā uzņēmums vai ekonomiska labuma gūšanai paredzēts projekts, kas sniedz dažādas privilēģijas absolūti visiem tās iedzīvotājiem. Ne jau ciparu tabulās un IKP apjomā slēpjas valsts jēga. Latvijas valsts uzdevums ir nodrošināt tautas fiziskajai pastāvēšanai labvēlīgus apstākļus, no kā pašsaprotami izriet arī ģimenes aizstāvēšana. Ar brīdi, kad mūsu senči sevi sāka dēvēt par latviešiem, sākās šis uzdevums un vēlme turpināties savos pēcnācējos. Bet kas ir šī uzdevuma veicēji? Ģimenes!

No augšminētā izriet, ka ģimenes galvenais uzdevums ir radīt pēcnācējus un nodrošināt bērniem labvēlīgus augšanas apstākļus. Ne tikai latviešu kultūras būtība, proti, dainas, bet arī atzīti psihiatri - kā Viesturs Rudzītis - ir pamatojuši, ka iepriekšminētos apstākļus spēj nodrošināt tikai tēvs(vīrietis) un māte(sieviete). Bērna acīs nekas nevar aizvietot tēvu un māti. Tomēr pats svarīgākais šī jautājuma risināšanā ir fakts, ka viendzimuma pāri nespēj radīt pēcnācējus savā kopdzīves laikā. Nav iemesla sniegt racionāli nepamatotas privilēģijas tādām kopdzīves formām, kas neatbilst valsts pastāvēšanas jēgai un tautas dabiskajai vēlmei turpināties, nav jāpasakās par darbu, ko nespēj veikt viendzimuma pāri. Valstij, protams, ir jāievēro cilvēktiesības, bet tai ir tiesības sniegt unikālu atbalstu tai sabiedrības daļai, kura rūpējas par jauno paaudzi, proti, ģimenēm. Tas nebūt nenozīmē, ka kāda sabiedrības grupa tiek diskriminēta. Šis likumprojekts nediskriminē netradicionālas orientācijas pārstāvjus, nē, bet iestājas par dabisku uzdevumu sadali.

Uzskatām, ka likumdošanas iniciatīvām ir jāvadās pēc diviem augšminētajiem punktiem. Tikai dabiska ģimene, ko veido tēvs (vīrietis) un māte (sieviete), kā arī bērns, ir pelnījuši atbalstu. Jebkāda citāda ģimenes institūta interpretācija gluži vienkārši ir pretrunā ar valsts pastāvēšanas jēgu un latviešu tautas dabisku turpināšanu. Arī mēs atbalstām un iestājamies par cilvēktiesību ievērošanu, tomēr šādu jautājumu risināšanā nedrīkst vadīties pēc mirkļa emocijām. Valstij ir konkrēti pienākumi attiecībā pret tautu un tās pamatšūnu, proti, ģimeni, kam jāizpaužas tās atbalstā.

Aicinām deputātus balsot par Nacionālās apvienības iesniegto likumprojektu! Saprotam, ka šādos vērtību jautājumos starp pretējām pārliecībām nereti valda tieši emocijas, tomēr aicinām šī likumprojekta kritizētājus saglabāt cieņu pret konservatīvo viedokļu paudējiem.

Svarīgākais