Atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma piešķīrumu zinātnei

Lai pilnveidotu zinātnisko un pētniecības aprīkojumu vadošajos valsts nozīmes pētniecības centros un izveidotu to sekmīgai darbībai atbilstošu infrastruktūru, nepieciešamos informācijas resursus un to pieejamību, valdība 19.oktobrī apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas regulē Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma piešķīrumu zinātnei 56, 3 milj. latu apmērā.

MK noteikumi paredz, ka atbalsts atlases pirmajā kārtā, kas tiks organizēta kā ierobežota projektu iesniegumu atlase, tiks sniegts 9 valsts nozīmes pētniecības centriem, kuros būs apvienojušies vairāki attiecīgajās nozarēs strādājošie zinātniskie institūti.

Ierobežotā projektu iesniegumu atlasē finansējums būs pieejams Valsts nozīmes pētniecības centriem:

1. Enerģijas un vides resursu ieguves un ilgtspējīgas izmantošanas tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centram, ietverot arī Transporta un mašīnbūves centra attīstību;

2. Farmācijas un biomedicīnas Valsts nozīmes pētniecības centram, ietverot farmaceitisko tehnoloģiju studiju un pētījuma centra un biofarmācijas centra izveidi;

3. Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centram, ietverot Kosmisko datu apstrādes centra izveidi;

4. Latviešu valodas, kultūrvēsturiskā mantojuma un radošo tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centram;

5. Lauksaimniecības resursu izmantošanas un pārtikas Valsts nozīmes pētniecības centram;

6. Meža un ūdens resursu Valsts nozīmes pētniecības centram;

7. Nanostrukturēto un daudzfunkcionālo materiālu, konstrukciju un tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centram;

8. Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas Valsts nozīmes pētniecības centram;

9. Valsts nozīmes pētniecības centram sociālekonomikā un sabiedrības vadībā.

Līdz ar to finansējuma saņēmēji būs zinātnisko institūciju reģistrā reģistrēti zinātniskie institūti, augstskolas vai augstskolu zinātniskie institūti, kas par šo finansējumu varēs iegādāties zinātnisko aparatūru un aprīkojumu, kuru projekta iesniedzējs un sadarbības partneris varēs izmantot ilgtermiņā pētnieciskās darbības īstenošanai atbilstošā valsts nozīmes pētniecības centra zinātnes virzienā. Tāpat šo finansējumu varēs izmantot ēku vai telpu rekonstrukcijai vai renovācijai, kā arī, ja tas būs nepieciešams, jaunas ēkas būvniecībai, lai nodrošinātu pētniecības darbu atbilstošā Valsts nozīmes pētniecības centra zinātnes virzienā.

Noteikumi paredz, ka viena projekta minimālais ERAF līdzfinansējums nav mazāks par 700 000 latiem, bet maksimālais nepārsniedz 17 000 000 latu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais