Jaunajā dronu lietotāju portālā trijās dienās reģistrējušies jau 176 cilvēki

© Dmitrijs Suļžics/F64

Jaunajā bezpilota gaisa kuģu jeb dronu e-pakalpojumu portālā e.caa.lv pirmajās trijās darbības dienās reģistrējušies 176 bezpilota gaisa kuģu tālvadības piloti un 34 ekspluatanti jeb lietotāji, kuru vārdā tiek veikts lidojums, pavēstīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvji.

CAA Ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs norādīja, ka kopš otrdienas, 5.janvāra, darbu ir sācis CAA bezpilota gaisa kuģu e-pakalpojumu portāls, kurā attālināti aicināti reģistrēties bezpilota gaisa kuģu lietotāji. Portāls ļauj klientiem ērtāk iesniegt dokumentus, lai pēc reģistrācijas nokārtotu pārbaudījumus attālināti, kā arī vienuviet ir pieejamas izsniegtās atļaujas.

Dronu lietotājiem jāreģistrējas CAA bezpilota gaisa kuģu e-pakalpojumu portālā, ja tie veic lidojumus ar droniem, kuru masa ir virs 250 gramiem. Reģistrācija ir obligāta arī tiem lietotājiem, kuru izmantotā drona masa ir mazāka par 250 gramiem, ja tas nodrošina video vai foto uzņemšanu. Reģistrācijas maksa ir pieci eiro, bet tās termiņš ir viens gads. Pēc sekmīgas reģistrācijas e-pakalpojumu portālā tiek piešķirts reģistrācijas numurs, ar kuru jāmarķē drons.

E-pakalpojumu portālā e.caa.lv ir iespēja izvēlēties, vai reģistrēties par bezpilota gaisa kuģa sistēmas ekspluatantu, tostarp juridiskām personām, kuru vārdā tiek veikti dronu lidojumi, un/vai tālvadības pilotu.

Tālvadības pilotiem, kuri pārbaudes ir nokārtojuši atbilstoši nacionālā regulējuma prasībām un lidojumus veic bezpilota gaisa kuģa sistēmas ekspluatantam izsniegtās paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģu lidojumu atļaujas ietvaros, lēmumi par sekmīgi nokārtotām pārbaudēm, tāpat kā izsniegtās ilgtermiņa atļaujas, ir derīgas līdz 2021.gada 1.jūlijam un ir atzītas tikai Latvijas teritorijā.

Piektdien plkst.10 CAA rīkos tiešsaistes semināru, lai iepazīstinātu ar jauno Eiropas regulējumu un informētu par obligāto reģistrāciju. Semināru varēs skatīties CAA "Facebook" un "YouTube" kontos, kā arī mājaslapā uas.caa.lv. Pēc semināra tā ieraksts būs pieejams CAA "YouTube" kanālā.

Jau ziņots, ka 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā par aviāciju, kas paredz administratīvo atbildību par pārkāpumiem, kas izdarīti ar bezpilota gaisa kuģi jeb dronu.

Satiksmes ministrijā (SM) iepriekš skaidroja, ka, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, kā arī to, ka bezpilota gaisa kuģu joma ir civilās aviācijas sistēmas sastāvdaļa, kā kompetentā iestāde par dronu drošuma un drošības aspektiem nozīmēta CAA, aptverot jautājumus, kas saistīti ar dronu sistēmas ekspluatāciju un personāla kvalifikāciju, dronu ekspluatantu reģistru, dronu lidojumiem gaisa kuģu modeļu klubu vai apvienību ietvaros, kā arī Latvijas gaisa telpas izmantošanu bezpilota gaisa kuģu lidojumiem un dronu drošuma uzraudzības aspektus.