Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: Lēnā vakcinācija pret Covid-19 Latvijā ir "nepieņemama un nepiedodama"

© f64

Pirmajās dienās Latvijā vērojamais lēnais vakcinācijas pret Covid-19 temps ir "nepieņemams un nepiedodams", šorīt Latvijas Radio vērtēja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Ministru prezidents uzsvēra, ka no jaunā veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) primāri sagaida vakcinācijas tempa kāpināšanu.

Latvijā noliktavās stāv vakcīnas, no kurām nav izmantota pat puse, kādā slimnīcā vakcinācijas kabinets strādā tikai četras stundas, sūkstījās Kariņš. "Tā mēs līdz 2023.gadam potēsim," sacīja politiķis, "tas ir nepiedodami un nepieņemami."

Kariņš uzsvēra, ka ir jāpanāk Covid-19 apkarošanā iesaistīto un mediķu kopumā vakcinēšana, lai pēc tam strauji varētu virzīties uz vecāko cilvēku vakcinēšanu. Viņš atzina, ka ir skumji, ka dzirdams, ka daži mediķi negrib vakcinēties pret Covid-19, bet tādā gadījumā būtu strauji jādod iespējas vakcinēties citiem, kuri to vēlas.

Premjers vērtēja, ka esošajā veidā ieceru īstenošana nedarbojas, tāpēc Covid-19 plāna reālas izpildes panākšanai vajadzīgs viens koordinators. "Mums notiek ikdienas potēšana, bet šī nav ikdiena," uzsvēra politiķis.

No sarunas ar Pavļutu Kariņam radusies pārliecība, ka abu politiķu izpratne par problemātiku ir līdzīga. Kariņš no savas puses solīja Pavļutam visu atbalstu, tostarp resursus, lai varētu kāpināt vakcinēšanas tempus, tikai tiekot gaidīti ekspertu priekšlikumi, kas būtu darāms.

Kā ziņots, trešdien Latvijā pret Covid-19 vakcinētas 749 personas, savukārt līdz šim kopumā vakcīnu saņēmuši 4595 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 11 700 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Tādējādi līdz šim vakcinēti 39,27% šo cilvēku, liecina aģentūras LETA aprēķini.