Covid-19 pansionātos pamatā izplata darbinieki, kuri strādā vairākās darbavietās

© f64.lv, Kaspars Krafts

Covid-19 infekciju pamatā sociālās aprūpes centros izplata darbinieki un reizēm paši klienti, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

"Infekcija sociālās aprūpes centros, pirmkārt, parādās, jo daudzi darbinieki diemžēl ne aiz labas dzīves strādā divās vai pat trijās darbavietās, tostarp, slimnīcās vai citos pansionātos un diemžēl šādā veidā infekcija izplatās," viņš teica.

Līdz zināmam brīdim bijis arī tā, ka pansionāta klients infekciju reizēm "atved" no ārstniecības iestādes, jo pansionātu klienti ikdienā sirgst ar daudzām hroniskām slimībām un ik pa brīdim nepieciešama ārstēšana medicīnas iestādē, atklāja Dūdiņš.

Viņš skaidroja, ka sadarbībā ar epidemiologiem ir sagatavotas vadlīnijas sociālās aprūpes centriem un šo iestāžu darba organizēšanai. "Pats svarīgākais nosacījums ir klientu plūsmas sadalīšana, proti, lai veselie nodalīti no slimajiem," uzsvēra Dūdiņš.

Tāpat sociālajos aprūpes centros uzsvars tiek likts uz to, ka primāri ir jānodrošina klientu aprūpe, bet pārējie pakalpojumi ir atstājami otrajā vietā.

Viņš arī minēja, ka Veselības inspekcija (VI) sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) ir veikusi situācijas izvērtējumu un gada nogalē ar iesaistītajām pusēm sanāksmē nopietni izrunāta situācija un nepieciešamā rīcība, lai nepieļautu infekcijas izplatīšanos pansionātos.

"Sociālās aprūpes iestāžu vadītāji ir instruēti par darbinieku ik rīta veselības stāvokļa vērošanu, līdz ar to daudz kas atkarīgs no tā, kā iestādes vadība ievēro vadlīnijas un epidemiologu ieteikumus," piebilda Dūdiņš.

Viņš arī pauda, ka "gaisma tuneļa galā" ir gaidāmā līdz ar pansionātu darbinieku un klientu vakcinēšanu.

Kā vēstīts, situācija sociālās aprūpes centros un to spēja klientiem sniegt ar veselības aprūpi saistītos pakalpojumus ir vērtējama kā kritiska, šorīt Latvijas Radio vērtēja VI vadītāja Indra Dreika.

Dreika pastāstīja, ka VI šogad īpaši pievērsās situācijas vērtēšanai sociālās aprūpes centros. Kopumā valstī tādu ir 184, tostarp 27 no tiem uzturas bērni. Aprīlī un maijā visās sociālās aprūpes iestādēs veikti apsekojumi, bet pašlaik VI gatavo gala ziņojumu, lai pēc tam izvērstu diskusiju ar politiķiem un sabiedrību, "ko varam darīt labāk".

Pēc Dreikas vārdiem, pirmais secinājums bijis, ka situācija ir kritiska, piemēram, divās trešdaļās sociālās aprūpes iestāžu nav bijis nekādu iespēju izolēt saslimušus klientus, kas ir īpaši svarīgi Covid-19 pandēmijas laikā.