Interese par ziemas riepu maiņu autoservisos rada rindas

Iestājoties aukstākam laikam, autovadītāju vēlme nomainīt automašīnām ziemas riepas autoservisos radījusi rindas, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā autoservisu aptauja.

Auto rezerves daļu vairumtirgotāja SIA "AD Baltic" direktors Jānis Bērziņš stāstīja, ka šogad riepu maiņas aktivitāte novērota daudz agrāk nekā citus gadus.

"Agrāk aktivitāte bija jaušama, uzkrītot pirmajam sniegam, šogad tā novērota agrāk. Pagaidām rindas nav tik lielas, kā tas mēdz būt brīdī, kad uzsnieg pirmais sniegs, tomēr patlaban pieprasījums servisos pēc ziemas riepām ir par 20% līdz 30% lielāks nekā šajā pašā periodā pērn," sacīja Bērziņš.

Arī auto riepu tirgotāja SIA "Laneks" izpilddirektors Andrejs Nivins atzina, ka interese par riepu maiņu manāma jau kopš 5.oktobra, turklāt servisos uz šo pakalpojumu esot jāgaida aptuveni divas stundas. Viņš informēja, ka "Laneks" stundas laikā varot apkalpot aptuveni desmit automašīnas.

Rindas pēc ziemas riepu nomaiņas veidojas arī SIA "Jūrmalas Riepu centrs". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Uldis Eniņš atklāja, ka centrs klientus pieņem pēc pieraksta un tuvākā brīvā diena esot ceturtdiena.

Cenu amplitūda, kādā autovadītāji iegādās ziemas riepas, ir atšķirīga. Nivins norāda, ka lielāka interese esot par lētākām riepām, sākot no 25 latiem, savukārt Eniņš novērojis, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu cilvēki izvēlas jaunākas un labākas riepas dažādās cenu grupās. Arī Bērziņš stāstīja, ka šogad pieprasītākas ir ekonomiskās un vidējās cenu grupas ziemas riepas.

"AD Baltic" vadītājs norādīja, ka "paradoksālā kārtā cilvēki par ziemas riepu nomaiņu aktīvi interesējas laikā, kad vairumam cilvēku nav naudas liekiem tēriņiem". Tomēr viņš atgādināja, ka ziemas riepu pārdošanas apjomi pērn un pirms diviem gadiem bija sarukuši, bet tajā pašā laikā riepas nolietojās, un tas, iespējams, mudinājis autovadītājus tās nomainīt.

"To cik, cik daudz ziemas riepu šajā sezonā pārdosim, nav iespējams prognozēt, bet "AD Baltic" jau pārdevis divas reizes vairāk riepu nekā pērn. Domāju, ka ziemas riepu pārdošanas apjomi valstī šajā sezonā augs divas reizes," sacīja Bērziņš.

Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste Ieva Prauliņa aģentūru LETA informēja, ka autovadītāji aicināti laikus pārbaudīt automobiļa tehniskā stāvokļa atbilstību ziemas apstākļiem, tostarp laikus nomainīt vasaras riepas pret ziemas riepām, kā arī pārbaudīt automobiļa apsildīšanas un ventilācijas sistēmu darbību.

Meteoroloģijas dienestu laika prognozes liecina, ka nedēļas nogalē Rīgā prognozējams sals un uz ielu brauktuvēm, īpaši ūdenstilpņu un mežu tuvumā, iespējams apledojums.

Sala apstākļos departamenta speciālisti aicina autovadītājus būt īpaši piesardzīgiem un iesaka ievērot lielāku braukšanas distanci. Īpaši bīstams satiksmei ir tā sauktais "melnais ledus", kas uz brauktuves veidojas arī, kad gaisa temperatūra svārstās ap nulle grādiem.

Jau ziņots, ka no 1.decembra līdz 1.martam saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem transportlīdzeklim obligāti jābūt aprīkotam ar ziemas riepām, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja Ceļu satiksmes un drošības direkcija (CSDD). Ziemas riepas ar radzēm atļauts izmantot no 1.oktobra līdz 1.maijam.

CSDD atgādina, ka vasaras riepas, iestājoties vēsam laikam, kad gaisa temperatūra ir zemāka par plus 5 grādiem, zaudē savu kvalitāti un bremzēšanas īpašības - vasaras riepu gumija aukstumā kļūst cieta.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.