"Zaļās mājas": Latvijas iedzīvotājiem trūkst zināšanu par mežsaimniecības nozares darbību

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas iedzīvotājiem trūkst zināšanu par mežsaimniecības nozares darbību, pavēstīja biedrības "Zaļās mājas" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Biedrībā norādīja, ka atbilstoši aptaujas datiem iedzīvotājiem joprojām ir dažādi pieņēmumi par mežsaimniecības nozari, kas ne vienmēr ir patiesi, tostarp iedzīvotāji neapzinās, kāds darbs jāiegulda mežu apsaimniekošanā.

2019.gadā Latvijas mežsaimniecības, kokapstrādes un mēbeļu ražošanas eksporta apmērs sasniedza 2,6 miljardus eiro, kas ir 20% no valsts kopējā eksporta, taču atbilstoši aptaujas datiem Latvijā 24% iedzīvotāju uzskata, ka mežsaimniecības nozare dod nozīmīgu pienesumu valsts budžetam.

Tāpat aptaujā 91% norādījuši, ka dod priekšroku no koka ražotām mēbelēm, tajā pašā laikā 56% respondentu, lai arī atbalsta mežu saimniecisku izmantošanu, uzskata, ka to nepieciešams stingri ierobežot.

Aptaujā 43% respondentu arī minējuši, ka visi meži oglekli piesaista vienlīdz labi, lai gan realitātē būtiski vairāk ogļskābās gāzes piesaista jaunaudzes, jo jaunajiem kokiem ogleklis nepieciešams augšanas procesam. Tāpat aptaujā 70% respondentu pauduši uzskatu, ka meži tiek atjaunoti, taču to būtu nepieciešams darīt vēl vairāk.

Aptauja veikta internetā 2020.gada novembrī. Tajā aptaujāti 1004 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijas teritorijā.

Biedrība "Zaļās mājas" ir reģistrēta 2017.gadā. "Zaļās mājas" ir organizācija, kuras mērķis ir veicināt izpratni par meža nozari un attīstīt Latvijā ilgtspējīgu būvniecību, kas respektē ekoloģiskos ierobežojumus un ir sociāli un finansiāli izdevīga.