ZZS atbalstīs konservatīvu Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti atbalstīs konservatīvu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidātu, pavēstīja ZZS valdes loceklis un Saeimas frakcijas deputāts Armands Krauze.

Vaicāts, vai ZZS uz gaidāmajām jaunajām ST tieneša vēlēšanām varētu atkārtoti virzīt bijušā ST tiesas priekšsēdētāja Gunāra Kūtra (ZZS) kandidatūru, Krauze skaidroja, ka ZZS vēl tikai spriedīs, kā rīkoties jaunajās vēlēšanās. Tāpat par šādu iespēju neesot runāts ar pašu Kūtri.

Taujāts par valdību veidojošo partiju iespējām šoreiz izraudzīties vienu kandidātu, ZZS deputāts prognozēja, ka koalīcijas partijas nevarēs vienoties par vienu pretendentu, jo šajā gadījumā ir runa par vērtībām un kāda ir pretendentu pārstāvētā ideoloģija. Krauzi pārsteidzis, ka iepriekšējās vēlēšanās decembra beigās, kas noslēdzās bez rezultāta, notika koncentrēšanās tikai uz kandidātu profesionalitāti, bet ne uz ideoloģisko pozīciju.

Zaļo un zemnieku savienības valdes loceklis uzskata, ka gaidāmajās otrajās vēlēšanās partijas pievērsīs uzmanību tiesnešu amata kandidātu ideoloģijai un ZZS frakcija gribēs iztaujāt kandidātus, lai noskaidrotu viņu viedokļus.

Krauze šo jautājumu sasaista ar neseno ST viendzimuma pāra vecāka pabalsta spriedumu. ST spriedumā iekļauto komentāru un secinājumu par ģimeni dēļ politiķis tiesas lēmumu uzskata par antikonstitucionālu un pauž, ka neviens neesot devis ST tiesības lemt par ģimenes jēdzienu.

ST plašākos komentārus par ģimeni deputāts vērtē kā "konstitūcijas pārkāpumu", jo tiesa iejaucoties jautājumos, par kuriem tai nav jālemj. Par ģimenes jēdzienu un vērtībām ir jālemj tautai referendumā, vai tautas ievēlētiem Saeimas deputātiem, nevis ierobežotam tiesnešu lokam. Krauzes ieskatā ar šī lēmuma saturu ST ir "diskreditējusi sevi kā institūciju" un parādījusi "ļoti lielu nekompetenci".

Politiķis skaidroja, ka šeit nav runa par pabalstiem, bet par ST izteiktajiem secinājumiem par ģimeni. Tāpat deputāts uzskata, ka ir jārisina jautājums par neatrisināto jautājumu sakārtošanu nereģistrētās attiecībās dzīvojošajiem tradicionālajiem pāriem, kurus veido vīrietis un sieviete, piemēram, saistībā ar apmeklējumu slimnīcā un citiem jautājumiem.

Savukārt viendzimuma pāru attiecības viņš un ZZS nevēlas "izcelt", akcentēja politiķis. Vaicāts, kā risināt šos pašus nesakārtotos jautājumus viendzimuma pāriem, Krauze norādīja, ka tos varot risināt ar ģenerālpilnvaru nokārtošanu.

Kā ziņots, paredzēts rīkot atkārtotas ST tiesneša vēlēšanas, jo 21.decembrī Saeimā notikušās ST tiesneša vēlēšanas noslēdzās bez rezultāta. "Attīstībai/Par!" izvirzītā kandidāte Inese Nikuļceva Saeimas balsojumos tika vistālāk un kā vienīgā no pretendentiem piedalījās vēlēšanu pēdējā kārtā. Pēdējā balsojumā Nikuļceva saņēma 47 balsis, savukārt ST tiesneša ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 balss.

Jau notikušajām vēlēšanām bija izvirzīti arī četri citi kandidāti, kuri vēlēšanu iepriekšējās kārtās saņēma mazāku deputātu atbalstu nekā Nikuļceva, tāpēc līdz balsojuma pēdējai kārtai netika. Kandidāti bija "Jaunās Vienotības" virzītā Inese Lībiņa-Egnere (JV), nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK izvirzītais Ringolds Balodis, "KPV LV" pieteiktā Inese Druviete un ZZS virzītais Kūtris.

Svarīgākais