Pandēmijas dēļ gandrīz visām Latvijas bankām samazinājušies pamatdarbības rādītāji

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Pandēmijas dēļ teju visām Latvijas bankām šogad samazinājās pamatdarbības rādītāji, atzīmēja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

"Šis gads ir bijis izaicinājumu pilns un, manuprāt, vislabāk to raksturo vārds "nenoteiktība". Pandēmija izraisīja šoka momentu ne tikai Latvijas, bet visas pasaules ekonomikā jau pavasarī. Tomēr man ir prieks, ka kopējiem spēkiem izdevās pavasara grūtības pārvarēt, nedaudz atvilkt elpu vasarā, gatavojoties otrajam pandēmijas vilnim rudenī," teica Rubenis.

Viņš minēja, ka nozares mērogā šogad izceļama spēja vienoties par kredītbrīvdienu moratoriju.

"Protams, bankas savā darbībā izjūt pandēmijas radītās sekas tiešā veidā - teju visām nozarē strādājošajām bankām ir sarukuši pamatdarbības rādītāji, jo bankas, kas līdzinās ekonomikas asinsritei, uzreiz izjūt jebkādas pārmaiņas kopējā organismā. Gan pēkšņa nedrošības sajūta, kas uz kādu brīdi ietekmēja kreditēšanu, gan karšu maksājumu samazinājums, jo banku klienti bija spiesti ierobežot savu atrašanos publiskās vietās - tas viss uzreiz atsaucās banku darbībā," sacīja Rubenis.

Tāpat viņš norādīja, ka šī krīze ir unikāla ar to, ka sabiedrība ir spējusi gana elastīgi atgūties no pēkšņā šoka.

"Protams, jāpatur prātā, ka vēl dažādi pavērsieni ir iespējami un neviens līdz galam nezina, kā pandēmija var ietekmēt mūsu ikdienu nākotnē. Bet mani priecē, ka bankas šajā krīzē ir izrādījušās daļa no krīzes risinājuma, nevis krīzes iemesla. Spēja līdz pat gadam atlikt saviem klientiem aizņēmumu pamatsummas maksājumus parāda, ka banku sektors var būt ļoti elastīgs un palīdzēt klientiem grūtā brīdī. Tāpat jāizceļ, ka šī krīze ir bijusi lielu iespēju laiks atsevišķām uzņēmējdarbības formām - pieprasījums pēc e-komercijas ir bijis galvu reibinošs. Tāpat kā piegāžu bizness ir audzis tik strauji kā vēl nekad," teica "Swedbank" valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, privātpersonu segmentā gana ātri varēja izjust intereses atjaunošanos par mājokļu kredītiem, kamēr juridisko klientu kreditēšanā bija vērojams kritums.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".