Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs: Lielbritānija arī pēc izstāšanās no Eiropas Savienības būs nozīmīgs sabiedrotais

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Apvienotā Karaliste arī pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) joprojām būs nozīmīgs Latvijas un ES sabiedrotais un partneris, norādījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos 2020.gadā.

Ministrs klāstīja, ka 2020.gads bija būtisks pagrieziena punkts ES un Apvienotās Karalistes attiecībās - 2020.gada 1.februārī Apvienotā Karaliste pēc gandrīz 50 gadu dalības ES izstājās no tās. Viņaprāt, svarīgi, ka tika panākta vienošanās par Izstāšanās līgumu, un Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES notika sakārtoti.

Rinkēvičs skaidroja, ka Izstāšanās līgums saglabā tiesības ES pilsoņiem, kuri līdz 2020.gada 31.decembrim ir legāli uzturējušies Apvienotajā Karalistē un būs reģistrējušies pagaidu vai pastāvīgā iedzīvotāja statusam, turpināt tur uzturēties, strādāt un studēt uz tādiem pašiem noteikumiem kā līdz šim.

"Ņemot vērā ievērojamo Latvijas diasporu Apvienotajā Karalistē, rūpīgi sekosim lai pilnībā tiktu īstenotas Izstāšanās līgumā paredzētās tiesības," ziņojumā uzsvēra ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka otrs būtisks lēmums nāca gada nogalē, kad pēc ļoti smagām un garām sarunām tika panākta vienošanās par ES un Apvienotās Karalistes nākotnes attiecībām no 2021.gada 1.janvāra. Šīs vienošanās pamatā ir ne tikai apjomīgākais ES tirdzniecības līgums ar kādu trešo valsti - bez tarifiem un kvotām visām precēm, bet arī cieša sadarbība sociālās drošības koordinācijā, tiesiskajos jautājumos un citās jomās, kas ir labs pamats ciešu un visaptverošu attiecību veidošanai ar Apvienoto Karalisti arī nākotnē.

Rinkēvičs apliecināja, ka Apvienotā Karaliste ir Latvijas stratēģiskais partneris un līdzīgi domājoša valsts, ar kuru notiek sadarbība arī ārējās attiecībās, drošībā un aizsardzībā. Viņa ieskatā īpaši jāuzsver militāro un civilo spēju attīstība, noturības stiprināšanā pret hibrīdo apdraudējumu un sankciju politikas koordinācija. Tāpat svarīgi ir saglabāt Apvienotās Karalistes lomu NATO un stiprināt NATO un ES sadarbību.

Jau vēstīts, ka ES un Lielbritānija 24.decembra sarunās Briselē panākušas vienošanos par abu pušu pēcbreksita attiecībām. Apvienotā Karaliste izstājās no ES 31.janvārī, un pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, kura laikā uz Apvienoto Karalisti attiecas ES vienotā tirgus un muitas savienības noteikumi, beigsies ceturtdien. Panāktā vienošanās regulēs abu pušu attiecības pēc pārejas perioda beigām.

1.janvārī vienošanās stāsies spēkā pagaidu kārtībā, jo to šogad vairs nevar paspēt ratificēt Eiropas Parlaments. Lielbritānijas parlaments vienošanos plāno ratificēt vēl šogad.

Sarunas par vienošanos turpinājās ilgāk, nekā sākotnēji paredzēts, lai abām pusēm dotu iespēju rast vienprātību par ES valstu kuģu zvejas tiesībām Apvienotās Karalistes ūdeņos.