Visās valsts slimnīcās uzdod izveidot vismaz divus Covid-19 vakcinācijas kabinetus

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) šodien ir uzdevusi visām ārstniecības iestādēm, kas sniedz valsts apmaksātos stacionāros ārstniecības pakalpojumus, izveidot vismaz divus Covid-19 vakcinācijas kabinetus.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrija (VM), viena vakcinācijas kabineta kapacitātei būs jābūt vismaz 200 cilvēkiem nedēļā.

Kā ziņots, Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir aicinājusi Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) skaidrot vakcinācijas plāna trūkumu, teikts JKP valdes izplatītajā paziņojumā.

JKP vadība pauž nostāju, ka valdības, kurā strādā arī pati JKP, pēdējo nedēļu laikā pieņemtie lēmumi Covid-19 pandēmijas ierobežošanai ir bijuši nepietiekami.

Par vakcinācijas plānu JKP uzsver - VM publiskotajā dokumentā bija norādīts, ka Latvija ir pasūtījusi tikai 97 500 "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas devu, kas pietiek mazāk nekā 50 000 cilvēku vakcinēšanai. Salīdzinoši Lietuva bija panākusi vienošanos par 1,2 miljonu šīs vakcīnas devu iepirkumu, bet Igaunija - par 600 000 vakcīnas devu, kas ļauj vakcinēt 300 000 Igaunijas iedzīvotāju. VM gan iepriekš skaidrojusi, ka "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas sarežģītās uzglabāšanas un loģistikas apsvērumu dēļ Latvija likusi uzsvaru uz citu vakcīnu iegādi, kuras gan vēl nav reģistrētas Eiropas Savienībā (ES).

Koalīcijas partijas pārstāvji uzsver, ka skaidrs vakcinēšanās plāns ir nepieciešams nekavējoties, jo tikai efektīva vakcīna ir veids, kā pilnvērtīgi klātienē atjaunot skolu darbību. Līdz šim publiskotie plāni par skolotāju vakcinēšanās sākšanu šā gada jūlijā ir kategoriski nepieņemami un nepieciešama strauja to koriģēšana, pauž JKP.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti, "reaģējot uz pretrunīgo informāciju", sagatavojuši pieprasījumus veselības ministrei Viņķelei, aicinot skaidrot gan Covid-19 slimnieku ārstēšanas kārtību, gan vakcinācijas plānu pret Covid-19, aģentūru LETA informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa.

Veselības ministre aicināta sniegt pilnu un detalizētu informāciju par vakcinācijas plānu pret Covid-19. Deputāti vēlas noskaidrot, vai atbilst patiesībai informācija, ka Latvija pasūtījusi kritiski mazu Covid-19 vakcīnu devu daudzumu un uz kādiem apsvērumiem Latvija balstījusies, izvēloties konkrēto vakcīnu devu daudzumu un to piegāžu termiņus.

Pieprasījumā arī iekļauti jautājumi par to, vai un kāpēc tika mainīts pirmajā kārtā piegādājamo vakcīnu daudzums un vai šādas izmaiņas nav saistītas ar to, ka citas Eiropas Savienības valstis ir apsteigušas Latviju. Tāpat ministre lūgta skaidrot, vai Latvijā ir izstrādāts kāds alternatīvs plāns gadījumam, ja vakcīnu iegāde nopietni kavēsies, Eiropas Zāļu aģentūrai neapstiprinot "AstraZeneca" vakcīnas.

Deputātiem aktuāls ir arī jautājums par plānoto vakcinēto skaitu pret Covid-19 šogad decembrī un nākamā gada laikā, tai skaitā par plašāku ārstniecības iestāžu, arī privāto, iesaistīšanu vakcinācijas procesā.

Svarīgākais