Mediķe: Vakcinācija ir iespēja, kas mediķiem jāizmanto, lai pēc tam varētu palīdzēt pacientiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Vakcinācija ir iespēja, kas mediķiem jāizmanto, lai nodrošinātu savu un kolēģu veselību un līdz ar to varētu palīdzēt arī pacientiem, uzskata Vidzemes slimnīcas vecākā radiogrāfe Agnese Ivane, kura slimnīcā šodien pirmā vakcinējās pret Covid-19.

Pēc Vidzemes slimnīcas pārstāves Benitas Brilas teiktā, Ivanei nav bijušas šaubas ne par vakcīnas drošumu, ne par nepieciešamību vakcinēties. Diendienā viņa veic radioloģiskos izmeklējumus arī Covid-19 inficēto pacientu nodaļās un ir pieredzējusi, ka inficējas arī kolēģi, tātad kaut kas esot jādara lietas labā.

Kā pastāstīja Ambulatorās daļas vadītāja Liene Melbārde, šodien rīta agrumā procedūru kabinetam tika piegādātās pirmās vakcīnas, kuras paredzētas 55 darbiniekiem atbilstīgi darbinieku vakcinācijas plānam un tiks izlietotas trīs dienu laikā. Paredzēts, ka primāri vakcīnu saņems tie ārstniecības un aprūpes darbinieki, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, un tie, kuriem ir vislielākā saskare ar inficētiem vai potenciāli inficētiem pacientiem - Covid-19 pacientu nodaļās strādājošie, Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā un diagnostiskās radioloģijas nodaļā nodarbinātie.

Secīgi nākamie vakcīnu saņems citu slimnīcas nodaļu un struktūrvienību darbinieki. Līdz šim vakcinācijai pieteikušies teju 300 darbinieki, pārsvarā medicīnas personāls.

"Atzinīgi novērtēju darbinieku atsaucību un aktivitāti, piesakoties vakcinācijai. Kurš gan cits to darītu ar tādu izpratni, ja ne mediķi? Katru dienu viņi strādā pirmajās rindās cīņā ar infekciju un redz tās izraisītās sekas, arī paši diemžēl inficējas un slimo," uzsvēra Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs.

Pēc viņa teiktā, vakcinācija ir ceļš un iespēja ātrāk atgriezties normalitātē, pēc kuras ilgojas gan mediķi, gan pacienti un jebkurš iedzīvotājs Latvijā un citviet pasaulē. Ar aicinājumu uzticēties zinātnieku izstrādātajām vakcīnām, nebaidīties un nešaubīties par to drošumu un efektivitāti, Muskovs arī pats šodien saņēma vakcīnu, informēja Brila.

Kā ziņots, pirmdien desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra. Tās jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā - vismaz -75 grādi pēc Celsija skalas. Šādas dziļās saldēšanas iekārtas ir Valsts asinsdonoru centram, kur arī tiek glabātas sasaldētās vakcīnas. Pēc atkausēšanas vakcīnas līdz piecām dienām jeb to plānotajam izlietošanas laikam var uzglabāt +2 līdz +8 grādos pēc Celsija skalas, iepriekš informēja Veselības ministrijā.

Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas - ap 4.janvāri vai 5.janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Svarīgākais