Nākamnedēļ AT atsāks skatīt Skrundas trīskāršās slepkavības krimināllietu

Nākamajā trešdienā, 30.septembrī, Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātā apelācijas kārtībā plānots atsākt skatīt 2008.gada beigās uz nenoteiktu laiku atlikto Skrundas trīskāršās slepkavības krimināllietu.

Pēdējo reizi lietas izskatīšana apelācijas instances tiesā tika atlikta 2008.gada 11.decembrī, jo bija saslimusi apsūdzētā Vladimira Simaņina advokāte Vija Beatrise Puško. Toreiz nākamās tiesas sēdes datums netika nozīmēts. AT šīs lietas izskatīšanu vairākkārt bija atlikusi arī iepriekš.

Kā ziņots, 2007.gada 18.oktobrī Kurzemes apgabaltiesa, izskatot lietu pirmajā instancē, abus apsūdzētos - Simaņinu un Vjačeslavu Vaščenkovu - atzina par vainīgiem. Toreiz tiesa Simaņinam par trīskāršu slepkavību piesprieda mūža ieslodzījumu, bet Vaščenkovam par līdzdalību noziegumā - 16 gadu cietumsodu.

Simaņins savu vainu neapstrīdēja, tomēr viņš iesniedza apelācijas sūdzību par soda mēru. Tiesājamais uzskata, ka viņam piespriestais mūža ieslodzījums ir pārāk bargs. Simaņins cer kādreiz vēl izkļūt brīvībā, aģentūrai LETA iepriekš norādīja viņa advokāte Puško.

Savukārt Vaščenkova advokāts Regnārs Jansons pastāstīja, ka viņa aizstāvamais apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedzis tāpēc, ka neatzīst viņam inkriminēto bruņoto laupīšanu, bet tikai atklātu zādzību.

Kā ziņots, Vaščenkovam šajā lietā apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 176.panta 4.daļas par bruņotu laupīšanu, bet Simaņins tiesājams pēc KL 118.panta 1. un 2.daļas un KL 233.panta 2.daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, noslepkavojot vairākas personas, un nelikumīgu šaujamieroča glabāšanu.

Apsūdzēto atbildību pastiprinoši apstākļi bijuši tie, ka viņi lietojuši psihotropās vielas, kā arī iepriekš pastrādājuši vairākus noziegumus, kas veido recidīvu, uzskata prokuratūra.

Abi vīrieši iepriekš liecinājuši, ka naktī uz 2006.gada 12.oktobri viņi veikuši uzbrukumu bistro mantkārīgā nolūkā. Kad tikuši sašauti cilvēki, viņi ar automašīnu panikā bēguši, atstājot nolaupīt iecerēto kases aparātu notikuma vietā.

Abi vīrieši bistro ieradās vēlā vakarā un, spēlējot spēļu automātus, iestādē uzkavējās vairākas stundas. Ap plkst.3 Simaņins no pistoles sāka šaut uz apmeklētājiem un apkalpojošo personālu. No gūtajiem ievainojumiem notikuma vietā nomira 1972.gadā dzimušais bāra apmeklētājs Egils Baumanis, bet ievainojumus guva vēl viens bistro viesis, 1948.gadā dzimušais Jānis Denis.

Baumaņa civilsieva Lienīte Rugēvica iebēga zāles stūrī, kliedzot un ar rokām aizsedzot galvu, tomēr arī viņa tika sašauta ar diviem šāvieniem. Tobrīd laupītāji jau bija paņēmuši kases aparātu un mēģināja bēgt. Pamodinātais un uz notikuma vietu atskrējušais bistro saimnieks Aldis Kampars centās aizturēt laupītājus un sāka ar viņiem cīņu. Cīniņa laikā viens no uzbrucējiem sašāva Kamparu. Vīrietis mira notikuma vietā, bet Rugēvica - vēlāk slimnīcā.

Kases aparātu laupītāji nepaņēma un aizbēga. Iespējamie slepkavas tika aizturēti uz autoceļa Skrunda-Saldus.

Simaņins pirmās instances tiesā viņam uzrādīto apsūdzību atzina pilnībā, bet Vaščenkovs - daļēji.

Svarīgākais