Sinoptiķi brīdina par laikapstākļiem pirmdien; apledojuma dēļ ceļi var kļūt īpaši slideni

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pirmdien Latvijā, sākot no dienvidiem, debesis apmāksies, pēcpusdienā un vakarā daudzviet gaidāmi nelieli nokrišņi - sniegs, ledus graudi un atkala jeb sasalstošs lietus, brīdina sinoptiķi.

Pirmdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā ir -1..-4 grādi, kas vējā šķiet kā -6..-10 grādi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Dienvidaustrumu vēja ātrums brāzmās sasniedz 10-16 metrus sekundē, Kolkā - 19 metrus sekundē.

Mākoņu daudzums ir neliels un mainīgs, nav nokrišņu. Ceļi vietām apledojuši.

Sniega segas biezums valsts lielākajā daļā mazāks par trim centimetriem, bet ziemeļaustrumu novados saglabājas līdz 11 centimetriem dziļš sniegs.

Rīgā agrā rītā maz mākoņu, dienvidaustrumu vēja brāzmas līdz 15 metriem sekundē, gaisa temperatūra -2 grādi.

Apledojuma dēļ ceļi vietām var kļūt īpaši slideni.

Dienvidaustrumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 13-18 metrus sekundē.

Gaisa temperatūra pakāpsies līdz -1..+3 grādiem.

Rīgā debesis apmāksies un vakarpusē gaidāmi nelieli nokrišņi, tai skaitā atkala. Dienvidaustrumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 16 metriem sekundē, gaiss iesils līdz +1..+2 grādiem.

Laikapstākļus nosaka liela ciklona austrumu mala. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1001 hektopaskāla Dienvidkurzemes piekrastē līdz 1015 hektopaskāliem valsts austrumu pierobežā.

Uz galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem valsts centrālajā daļā, Latgalē un Vidzemē šorīt izveidojies apledojums, informēja SIA "Latvijas valsts ceļi".

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 56 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Autovadītājus aicina plānot papildu laika ceļam, rēķinoties, ka līdz nokļūšanai galamērķī būs nepieciešams ilgāks laiks.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem ir Tallinas šosejas posmā no Berģiem līdz Bīriņu pagriezienam (Saulkrastu apvedceļam), Siguldas šosejas posmā no Rīgas līdz Vangažiem, Rīgas apvedceļa posmā no Baltezera līdz Saulkalnei, Rīgas apvedceļa posmā no Salaspils līdz Babītei, Daugavpils šosejas posmā no Rīgas līdz Skrīveriem un posmā no Izvaldas līdz Patarniekiem, Jelgavas šosejas posmā no Jelgavas līdz Meitenei, Liepājas šosejas posmā no Kaģiem līdz Apšupes krustojumam, kā arī Jēkabpils - Terehova šosejas posmā no Varakļāniem līdz Terehovai, Grebņeva - Medumi šosejas posmā no Grebņevas līdz Rušenicai, uz Rēzeknes apvedceļa visā posmā, kā arī P80 šosejas posmā no Rīgas apvedceļa līdz Skrīveru pagriezienam.

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Rīgas, Cēsu, Jelgavas, Ludzas, Madonas, Ogres, Rēzeknes, Talsu, Valkas un Valmieras apkaimē.

Ceļu uzturētāji atgādina, ka ziemas laikā braukšanas apstākļi var mainīties ļoti krasi, tāpēc autobraucējiem jābūt ļoti piesardzīgiem, jāietur lielāka distance līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, jāizvairās no straujiem manevriem, kā arī jāizvēlas braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošs ātrums.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem ikviens tiek aicināts informēt LVC, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.

Maksimālā gaisa temperatūra svētdien Latvijas lielākajā daļā bija -1..+1 grāds.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 27.decembrī bija +20 grādi Grieķijā un +21 grāds Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu -25 grādi Somijas ziemeļos un -35 grādi Krievijas ziemeļos.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.