Dombrava: Tuvāko mēnešu laikā Saeimai vajadzētu ievēlēt jaunu ST tiesnesi

© Vladislavs Proškins/F64

Pareizi būtu tuvāko mēnešu laikā ievēlēt jaunu Satversmes tiesas (ST) tiesnesi, taču pašlaik ir sarežģīts jautājums, kā un kad to izdosies paveikt, aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Jāņem vērā, ka paralēli ir jārisina arī citi jautājumi, kas saistīti ar Covid-19 izplatību, tajā skaitā nepieciešamo ekonomiskā atbalsta stimulu ieviešana, norādīja politiķis.

Vaicāts, vai koalīcija tomēr spēs vienoties par vienu ST tiesneša amata kandidātu, Dombrava pauda, ka tas būtu ideālais variants, taču jautājums, vai visas partijas spēs atrast kopīgu redzējumu, kāds kandidāts jāvirza. Viņš norādīja, ka "Attīstībai/Par!" (AP) tikko notikušajās ST tiesneša vēlēšanās esot bijusi "cieši sabloķējusies" ar opozīcijā esošajām "Saskaņu" un Zaļo un zemnieku savienību, virzot kandidātu ar konkrētiem uzskatiem. Tāpēc jautājums, vai, piemēram, AP būs gatava uz atbalstu konservatīvāk noskaņotam koalīcijas kopīgam kandidātam, pauda nacionālās apvienības politiķis.

Dombrava nepieciešamību atbalstīt konservatīvāk noskaņotu tiesnesi skaidroja arī ar to, "kādi brīnumi nāk ārā" saistībā ar ST. Nepieciešams tāds tiesnesis, kurš neteiks, ka tautai nav tiesību lemt par savas valsts nākotni un ka visu izlems ST tiesneši, uzsvēra Saeimas deputāts.

Viņš atzina, ka tas nav labs precedents, ka pietiekams skaits koalīcijas pārstāvju nebija gatavi atbalstīt citu partneru kandidātus.

Dombrava pauda, ka nākamgad gaidāma plašāka valdību veidojošo partiju pārstāvju saruna par potenciālo nākamo ST tiesnesi.

Kā ziņots, 21.decembrī Saeimā notikušās ST tiesneša vēlēšanas noslēdzās bez rezultāta. AP izvirzītā kandidāte Inese Nikuļceva Saeimas balsojumos tika vistālāk un kā vienīgā no pretendentiem piedalījās vēlēšanu pēdējā kārtā. Pēdējā balsojumā Nikuļceva saņēma 47 balsis, savukārt ST tiesneša ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 balss.

Saeimas Prezidijam un Frakciju padomei būs jānosaka termiņš ST tiesneša amata kandidatūru izvirzīšanai jaunām vēlēšanām.

Jau notikušajām vēlēšanām bija izvirzīti arī četri citi kandidāti, kuri vēlēšanu iepriekšējās kārtās saņēma mazāku deputātu atbalstu nekā Nikuļceva, tāpēc līdz balsojuma pēdējai kārtai netika. Kandidāti bija "Jaunās Vienotības" virzītā Inese Lībiņa-Egnere (JV), nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK izvirzītais Ringolds Balodis, "KPV LV" pieteiktā Inese Druviete un Zaļo un zemnieku savienības virzītais Gunārs Kūtris (ZZS).

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais