Ārlietu ministrija aicina atlikt neobligātus ceļojumus un palikt mītnes zemē

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Latvijas valstspiederīgajiem vajadzētu atlikt neobligātus ceļojumus un palikt savā mītnes zemē, tādu aicinājumu paudusi Ārlietu ministrija (ĀM) saistībā ar pasažieru pārvadājumu aizliegumu starp Latviju un Apvienoto Karalisti.

Kā uzsvēra ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris, valstspiederīgo vidū nav pietiekami dziļas izpratnes par ieceļošanas nosacījumiem Latvijā - ikvienam, kas neierodas valstī tiešā ceļā no Vatikāna vai Islandes, ir jāievēro desmit dienu pašizolācija policijas uzraudzībā.

"Cilvēkiem, kas bija nolēmuši šajās dienās atgriezties Latvijā un Ziemassvētkus pavadīt kopā ar ģimeni vai draugiem, jāņem vērā, ka tas jebkuros apstākļos nebūtu iespējams, jo ir jāievēro stingra pašizolācija. Šī kārtība nav jauna, un mēs vienmēr aicinām valstspiederīgos ar to rēķināties," sacīja ĀM preses sekretārs.

Viņš norādīja, ka ar ĀM ir sazinājušies vairāki desmiti valstspiederīgo, tomēr sarežģītā situācijā nonākušo skaits ir neliels. Beķeris pavēstīja, ka katru gadījumu, kad ceļošana nav atliekama, ĀM izskata individuāli, meklējot piemērotākos risinājumus.

"Vienlaikus kopā ar baltiešu kolēģiem šobrīd tiek izskatītas iespējas, kā vienoti sniegt atbalstu mūsu valstspiederīgajiem. Par iespējām repatriēt Baltijas valstu pilsoņus rīt [23.decembrī] attālinātā sanāksmē lems visu trīs valstu ārlietu ministri, un par sanāksmes rezultātiem informēsim atsevišķi, taču par jebkādiem iespējamajiem risinājumiem varam runāt tikai pēc Ziemassvētkiem," teica ĀM preses sekretārs.

Tāpat viņš norādīja - ja valstspiederīgais ir izvērtējis visus riskus un ceļošanu nevar atlikt, pastāv iespēja atgriezties valstī, izmantojot kādu no vēl atvērtajiem aviomaršrutiem vai sauszemes transportu. Lai gan cilvēku pārvietošanās Lielbritānijā ir ierobežota, no Apvienotās Karalistes varēs izbraukt.

"Tas nozīmē, ka pastāv iespēja ierasties Latvijā, izmantojot personisko transportlīdzekli," pauda Beķeris, atgādinot, ka arī tādā gadījumā būs jāievēro desmit dienu pašizolācija.

Latvijā

Jūlijā peldūdens kvalitāte oficiālajās peldvietām atbilst prasībām un peldēties ir atļautas visās 58 peldvietās, tostarp arī Lubānas ezera peldvietā, Gaigalavas pagastā, kur zilaļģu savairošanās vairs nav novērota, informē Veselības inspekcija (VI).

Svarīgākais