Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Repatriācijas reisu pasažieriem pašizolācija būs jāpavada valsts norādītā un apmaksātā viesnīcā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ārlietu ministrijas (ĀM) organizēto repatriācijas reisu pasažieriem obligātā desmit dienu pašizolācija notiks valsts norādītā un apmaksātā viesnīcā, par šodien Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes sēdē lemto žurnālistiem pastāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš norādīja, ka šodien valdībā lēma, ka tiem valstspiederīgajiem, kas atgriezīsies Latvijā ar repatriācijas reisiem, būs jāveic obligāts Covid-19 tests. Tāpat šīs personas nevarēs pašizolēties sev vēlamā vietā, bet tas būs jādara norādītajās viesnīcās.

Ministrs atzīmēja, ka rīt, 23.decembrī, notiks Baltijas valstu ārlietu ministru videosapulce par koordinētu rīcību valstspiederīgo repatriācijai no Lielbritānijas.

"Mēs centīsimies organizēt kopēju, vismaz vienu repatriācijas reisu. Līdz gada beigām mēs nerunājam par vairākiem repatriācijas reisiem," sacīja Rinkēvičs, norādot, ka lēmumu par to, kuri cilvēki tiks iekļauti repatriējamo sarakstā, pieņems konsuls Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē saziņā ar ĀM konsulāro dienestu.

Ministrs sacīja, ka šī repatriācija atšķirsies no tās, kāda bija pavasarī - šoreiz plānots repatriēt tos cilvēkus, kuriem ir nopietni sociāli, humāni vai juridiski iemesli atgriezties Latvijā. Viņš pavēstīja, ka pagaidām ĀM ir apzinājusi 20 šādas personas, tomēr ministrs pieļāva, ka skaits varētu palielināties, ņemot vērā minētos kritērijus.

"Esam saskārušies, ka cilvēku ieskatā repatriācijas reisi nozīmē iespēju atgriezties Latvijā, nosvinēt svētkus un doties atpakaļ. Biļetes uz šiem reisiem brīvā pārdošanā nebūs. Tā tiešām būs ārkārtas repatriācija un, iespējams, jau rīt varēšu nosaukt konkrētu datumu, kad repatriācija notiks. Varētu būt, ka tas notiks nākamajā nedēļā, pēc Ziemassvētkiem," žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka cilvēkiem, kuriem ir dibināti iemesli atgriezties, atgriešanās tiks nodrošināta, bet ar obligātu pašizolāciju valsts norādītā un apmaksātā viesnīcā. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka cilvēkiem, kas ir Lielbritānijas pavalstnieki, kuri kaut kādu iemeslu dēļ atrodas Latvijā un netiek atpakaļ uz Apvienoto Karalisti, ar šo reisu, kas izlidos uz Londonu, cilvēki varēs atgriezties Lielbritānijā.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris, ja Latvijas valstspiederīgajam Apvienotajā Karalistē ir neatliekama nepieciešamība un ārkārtēji apstākļi, tad vajadzētu sazināties ar vēstniecību Lielbritānijā vai ĀM Konsulāro departamentu. Katrs gadījums tiks atsevišķi izvērtēts, un biļetes uz repatriācijas reisu varēs iegādāties tikai tās personas, kurām būs objektīva nepieciešamība neatliekami atgriezties Latvijā.

Jau ziņots, ka, tā Lielbritānijā izplatās jauns, lipīgāks koronavīrusa paveids, Baltijas valstis un arī daudzas citas valstis uz laiku pārtraukušas pasažieru satiksmi ar Lielbritāniju. Tomēr Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju meklēs iespējas repatriēt savus pilsoņus no Lielbritānijas, otrdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.