"Eiropas naktī bez nelaimes gadījumiem" jaunieši apsolās būt atbildīgi pirms sēšanās pie stūres

Kopumā ne mazāk kā 200 jaunieši trijos Rīgas klubos aizvadītajā "Eiropas naktī bez nelaimes gadījumiem" apsolījās sev un pasaulei būt atbildīgiem pirms sēšanās pie auto stūres un piekrita aplikt atpazīstamības aproci, norādot uz savu un "Responsible Young Drivers" pārliecību, aģentūru LETA informēja "Responsible Young Drivers" pārstāve Anna Gruzinska.

Mazāk nekā 30% no šiem jauniešiem savu solījumu nebija turējuši, sacīja Gruzinska.

Jau ziņots, ka 16.oktobra naktī norisinājusies "Responsible Young Drivers" un SIA "BSMS" organizētā sociāli-informatīvā kampaņa "Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem". Akcija tika realizēta, pateicoties Eiropas Komisijas atbalstam.

"Responsible Young Drivers" uztrauca fakts, ka satiksmes negadījumu skaits uz ceļiem tieši brīvdienu naktīs, kad jaunieši pavada savu laiku izklaidējoties, vēl joprojām ir ļoti liels. Tāpēc akcijas mērķis ir palielināt sabiedrības informētību un rosināt jauniešus būt atbildīgiem par sevi un saviem tuvākajiem, braucot pie auto stūres, skaidroja Gruzinska.

Šogad "Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem" norisinājusies 27 pasaules valstīs, aptverot vairāk nekā 220 naktsklubus un iesaistot 600 brīvprātīgos jauniešus.

Latvijā projekts norisinājās trīs Rīgas naktsklubos - "Četri balti krekli", "Coyote fly" un "Nabaklab", iesaistot lielu interesentu skaitu, sacīja Gruzinska. Katrā naktsklubā viesus sagaidīja divi-trīs brīvprātīgie, aktīvi komunicējot un izskaidrojot jauniešiem atbildīgas braukšanas nozīmību, uzrunājot tos vienkāršā, atklātā un draudzīgā veidā un pārliecinot "atbildīgos šoferīšus" tonakt nelietot alkoholu.

Zīmīgi, ka arī iereibušie "atbildīgo šoferīšu" draugi pavadīja lielu vakara daļu ar "Responsible Young Drivers" brīvprātīgajiem jauniešiem, piekrītot akcijas nozīmībai, atvainojoties par savu reibuma stāvokli, un solot nākamreiz paši būt atbildīgi par draugu nogādāšanu mājās, sacīja Gruzinska.

"Vēl interesantāk, 27% no tiem, kas jau bija lietojuši alkoholu pirms došanās uz klubu, izlēma solidarizēties ar "atbildīgajiem šoferīšiem", nelietojot alkoholu un darot visu, lai promiļu skaits samazinātos," uzsvēra Gruzinska.

Viņa informēja, ka klubu viesu sarakstā bija arī jaunieši no akcijas rīkotājvalsts - Beļģijas, kas izteica atzinību par Latvijas iesaistīšanos projektā. Gan tūristi, gan vietējie atzinīgi novērtēja kampaņas veidošanu un izteica domu par tās rīkošanu vairākas reizes gadā.

Latvijā

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais