Rehabilitācijas centram "Tērvete" būs nauda

Šonedēļ Veselības ministrija spējusi atrast papildu 20 000 latu rehabilitācijas centra "Tērvete" darbības nodrošināšanai.

Vēl pagājušajā nedēļā Rehabilitācijas centra vadība gatavojās pilnībā pārtraukt centra darbību līdzekļu trūkuma dēļ un Latvijas plašsaziņas līdzekļos izskanēja ziņa par tā slēgšanu.

Kā informēja centra direktors Miķelis Gediņš. Gediņš, 18. septembrī "visus darbiniekus atlaidām, bet šonedēļ zvanām un aicinām atpakaļ strādāt".

Līdz gada beigām atlikušais rehabilitācijas centra "Tērvete" finansējums bija 12 000 latu, kas ir apmēram 4000 latu mēnesī, taču ar to nepietika centra normālas darbības nodrošināšanai un plašo telpu apsildīšanai. Saņemtais papildu finansējums ļaus pagaidām turpināt darbu, sacīja Gediņš un piebilda, ka ir apņēmības pilns meklēt risinājumus centra turpmākai pastāvēšanai.

"Nu jau divus mēnešus informējām pacientus, ka centrs būs slēgts, tagad atkal šī informācija jāatsauc un jāaicina braukt ārstēties pie mums, tomēr esam ļoti priecīgi par to, ka ir rasta iespēja turpināt darbu," stāsta Gediņš.

Agrāk rehabilitācijas centrs "Tērvete” nodrošināja gan diennakts aprūpi, gan dalību dienas stacionārā, tagad darbojas tikai pēdējais.

Rehabilitācijas centra "Tērvete" galvenie darbības virzieni ir medicīniskā rehabilitācija pulmonoloģisko un neiroloģisko saslimšanu pacientiem un pacientiem ar kustību-balsta aparāta patoloģiju, kā arī sociālā rehabilitācija.

Rehabilitācijas centrs ir izvietots valsts nozīmes arhitektūras piemineklī 1932.gadā 250 pacientiem celtajā Tērvetes sanatorijas galvenajā korpusā.

Centra ēka ir piemērota pacientiem ar kustību traucējumiem, bet tai piegulošais dabas parks ar unikālo priežu audzi ir sevišķi piemērots plaušu slimnieku ārstēšanai.

Ārstniecisko kabinetu aprīkojums paredzēts arī pacientu rehabilitācijai ar kustību un balsta aparāta (piemēram, osteohondrozes, artrozes, traumu sekas) saslimšanām. "Tērvete” piedāvā grupu un individuālās fizioterapijas nodarbības, masāžas, ūdensdziedniecības procedūras (zemūdens masāža, pērļu vanna, Šarko duša u.c.), dūņu, parafīna-ozokerīta aplikācijas, elektroterapiju, plaušu slimniekiem dažādu veidu inhalācijas un sālskameru.

Rehabilitācijas centra direktors izsaka cerību, ka arī turpmāk gandrīz 80 gadus vecā ārstniecības iestāde varēs kalpot tai paredzētajiem mērķiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.