Pētījums: 74% mājsaimniecību dzērienu iepakojumus uzglabā saplacinātus

© Publicitātes foto

Latvijā vairums jeb 74% mājsaimniecību izlietotās PET pudeles un metāla skārdenes pirms izmešanas atkritumu konteineros uzglabā saplacinātas, liecina depozīta sistēmas operatora predententa “Nulles depozīts” un kompānijas “Norstat” veiktais pētījums.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem gandrīz puse jeb 46% mājsaimniecību izlietotos dzērienu iepakojumus uzglabā salpacinātā veidā, vēlāk izmetot šķirojamā konteinerā. Tikmēr bez šķirošanas no saplacinātām PET pudelēm un metāla skārdenēm atbrīvojas aptuveni katra trešā (28%) mājsaimniecība. Bet attiecīgo dzērienu iepakojumus nesaplacinātus pirms izmešanas uzglabā aptuveni 21% mājsaimniecību.

Kā secināts datos, vairāk nekā puse jeb 52% respondentu vecuma posmā no 30 līdz 39 gadiem norāda, ka mājsaimniecībā izlietotos dzērienu iepakojumus uzglabā saplacinātus, bet vēlāk izmet šķirojamā konteinerā. Savukārt vismazāko īpatsvaru ar 38% šajā kategorijā uzrāda aptaujātie vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Vienlaikus pētījums liecina, ka šķirošanas konteinerus un saplacinātu pudeļu uzglabāšanas paradumu aktīvi piekopj 59% mājsaimniecību gan Vidzemē, gan Zemgalē. Turpretī zemākais rādītājs novērojams Latgalē, kur saplacinātas pudeles uzglabā un šķirošanas konteineros izmet nedaudz vairāk par trešdaļu jeb 36% mājsaimniecību.

Aptauja veikta šā gada septembrī, intervējot 1004 Latvijas iedzīvotājus 18 - 74 gadu vecumā.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa amatpersonas Talsos ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais