Pasaules čempionātā spiningošanā uzvar Polija, Latvija - trešā

Trešajā pasaules čempionātā spiningošanā no laivām, kas norisinājās šodien Ķīšezerā, uzvarēja Polijas pārstāvji, otrā bija Ukrainas komanda, bet trešā - Latvija, biznesa portālu ''Nozare.lv'' informēja čempionāta sabiedrisko attiecību vadītājs Edgars Zveja.

Jau ziņots, ka 15.oktobrī nepiemērotu laika apstākļu dēļ tika atcelts starts pirmajai sacensību dienai. Vējš pūta brāzmās līdz 20 metriem sekundē, kas pasākuma rīkotajiem un glābējiem bija pietiekams iemesls, lai atceltu sacensības, rūpējoties par dalībnieka drošību.

Šī ir pirmā reize, kad Latvijā notika pasaules čempionāts spiningošanā no laivām, Rīgā pulcējot ap 120 makšķernieku no dažādām valstīm.

Ķīšezerā notiekošajā pasaules čempionātā spiningošanā no laivām kopumā bija pārstāvētas 12 valstis, kuru komandās ir no astoņiem līdz desmit cilvēkiem. Sacensībās bez Latvijas piedalās makšķernieki no Čehijas, Ungārijas, Polijas, Rumānijas, Krievijas, Ukrainas, Lietuvas, Kazahstānas, Baltkrievijas, Igaunijas un Dienvidāfrikas Republikas.

Pasaules čempionāts spiningošanā no laivām notika pēc starptautiskiem noteikumiem, kas paredz, ka sacenšas divnieku ekipāžas. Tas nozīmē, ka laivā atrodas divi sportisti, kuri viens otram drīkst palīdzēt, un to rezultāti tiek summēti.

Sacensību laikā visas noķertās zivis tiek svērtas un mērītas turpat laivā un uzreiz tiek atlaistas atpakaļ ūdenī. Lai to varētu nodrošināt, katrā laivā kopā ar diviem sportistiem atradās arī tiesnesis, kurš sekoja līdzi sacensību noteikumu ievērošanai, kā arī svēra un mērīja zivis. Sportists pēc zivs nosvēršanas ar savu parakstu apliecināja, ka piekrīt tiesneša lēmumam.

Tāpat visiem sacensību dalībnieku āķiem tika nolocītas nost atskabargas, lai mazāk traumētu zivis, kas apgrūtina makšķernieku darbu, jo ar šādu āķi zivis ir grūtāk izvilkt no ūdens.

Kā stāstīja Zveja, sacensību rīkotāji, kas šajā gadījumā ir Latvijas Makšķerēšanas sporta federācija, dalībniekus nodrošina gan ar laivām un nakšņošanas vietām, gan arī ar tiesnešiem, jo kopā ar katru ekipāžu Ķīšezerā devās viens tiesnesis. "Sacensību tiesneši ir vietējie speciālisti. Godīgi sakot, milzīgu kvalifikāciju tiesnešiem šajās sacensībās nevajag. Ņemot vērā to, ka pie mums makšķerēšanas sports pēdējā laikā ir pietiekami attīstījies, kā tiesnešus piesaistīsim savus sportistus, kas ļoti labprāt vēlas iesaistīties," sacīja čempionāta rīkotāju pārstāvis.

Pasaules čempionāts spiningošanā no laivas tiek rīkots trešo reizi. Pirmo reizi šādas čempionāts notika 2007.gadā Krievijā, kur Latvijas izlase ieguva sudraba medaļu, bet pagājušajā gadā šīs sacensības notika Kazahstānā.

Ķīšezers par sacensību norises vietu izvēlēts ne tikai tādēļ, ka ezers atrodas ļoti labā vietā ar ērti pieejamu atpūtas bāzi, kur makšķernieki pārnakšņos, bet arī tādēļ, ka Ķīšezers ir ļoti bagāts ar zivīm, jo šis ezers ir saistīts ar Daugavu, kā arī turpat tuvumā ir Baltijas jūras līcis.

Latvijas izlases sastāvā šajā čempionātā ir Juris Fjodorovs un Aleksandrs Meirāns no makšķernieku kluba "Team Agat", Armands Romanovs un Ingus Goltiņš no "Robinson", izlases rezervists ir Igors Dubovskis no "Kamuss-Rīteri" un Harijs Raciborskis no "Rapala". Komandas vadītājs ir Egons Simsons no makšķernieku kluba "Pasaule".

Zveja informēja, ka lielākoties čempionāta izmaksas sedz paši makšķernieki, kuriem no komandas jāsamaksā dalības maksa. Tomēr atbalstu čempionāta rīkotājiem snieguši arī sadarbības partneri un sponsori, kas arī nodrošinās čempionāta uzvarētājus ar nelielām balvām.

Čempionāta kopējās izmaksas tiek lēstas ap 35 000 latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.