Pārtikas ražošanas uzņēmumu darbiniekiem būtu jābūt nākamajiem rindā aiz prioritārajām sabiedrības grupām Covid-19 vakcīnas saņemšanā, intervijā atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.
Viņa norādīja, ka kopš pandēmijas sākuma Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi ir spējuši nodrošināt nemainīgas ražošanas jaudas, lai spētu saglabāt pietiekamu pārtikas produktu pieejamību valstī, paralēli turpinot eksportēt produktus uz ārvalstīm, tādējādi atbalstot Latvijas ekonomiku. "Šobrīd pārtikas nozares uzņēmumi ir ļoti nobažījušies par spēju nodrošināt darbinieku aizsardzību pret vīrusa uzliesmojumiem tieši ražošanas telpās," teica Šure.
Viņa uzsvēra, ka Latvijas pārtikas nozares uzņēmumi maksimāli atbalsta Veselības ministrijas noteiktos aizsardzības mehānismus un ievēro tos. "Tomēr, ņemot vērā pārtikas ražošanas specifiku, joprojām pastāv augsts inficēšanās risks ražošanas uzņēmumu darbiniekiem, piemēram, strādājot pie konveijeriem fasēšanas cehos, kur objektīvu iemeslu dēļ ne vienmēr ir iespējams nodrošināt divu metru distanci starp darbiniekiem," piebilda Šure.
LPUF padomes priekšsēdētāja stāstīja, ka nozare ir nosūtījusi Veselības ministrijai lūgumu, lai uzreiz pēc prioritārajām grupām vakcinācija tiktu nodrošināta arī pārtikas ražošanas uzņēmumu darbiniekiem.
"Pārtikas nozarē pie ražošanas līnijām daudzos gadījumos vienkārši fiziski nav iespējams nodrošināt divu metru distanci darbiniekiem. Ja citu nozaru uzņēmumu darbinieki var daudz maz attālināti strādāt, tad pārtikas ražošanā tas nav iespējams. Tādēļ mēs esam lūguši pārtikas ražošanas uzņēmumu darbinieku paātrinātu vakcināciju, lai neatkārtotos tādi gadījumi kā "Brīvajā vilnī" vai "Forevers"," teica Šure.