Perevoščikovs: Ja dienā tiks hospitalizēti 130 Covid-19 pacienti, slimnīcas sasniegs robežu

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka svētku laikā ir jāizvērtē visi riski, vai ir nepieciešams tikties ar draugiem un ģimeni, jo tādējādi var uzdāvināt ne tikai svētku dāvanas, bet arī vīrusu.

"Mūsu mērķis ir samazināt saslimstību, tas ir vitāli svarīgi," atzina Perevoščikovs.

Viņš liek kārtīgi apsvērt, vai svētku laikā ir nepieciešams doties un apmeklēt ģimenes locekļu un draugus. Satiekoties mēs varam inficēt citus.

Cilvēki visbiežāk inficējas tādās vietās, kur atrodas kopā vienā telpā, piemēram, veikalos, darba vietās.

Epidemiologs uzsver, ka svarīgi ir panākt sabiedrības informētību un izglītošano, jo svētku laiku vajadzētu pavadīt droši un lieki netikties ar citiem cilvēkiem, lai dāvanu vietā neuzdāvinātu vīrusu.

Savukārt par pagājušās nedēļas nogales notiekošajiem piketiem, Perevoščikovs ir saprotošs.

"Es varu saprast, ka cilvēki tā dara, tas ir psiholoģiskais risinājums, ja problēmu ir grūti novērst," atzina epidemiolgs. Covid-19 problēmu nevar tik ātri izskaust.

Tomēr viņš uzsver, ka jebkādā gadījumā šāda veida pasākumi nav pamats tam, lai pārkāptu valstī noteiktos ierobežojumus. Šādos pasākumos cilvēki neievēro epidemioloģiskās drošības noteikumus - nelieto sejas maskas. Šajā situācijā pastāv liels inficēšanās risks.

Pašlaik katru dienu pieaug Covid-19 inficēto skaits, kas ļoti ietekmē arī slimnīcu darbību. Kā min Perevočikovs, tad kopējais inficēto skaits nesamazinās, tas pakāpeniski pieaug.

"Veiktie pasākumi palīdzēja apturēt strauju izplatīšanos, bet nepalīdzēja apturēt pavisam slimības izplatīšanos."

Katru dienu mediķi saskaras vismaz ar 668 inficēšanās gadījumiem, kas ir ļoti liels skaits, lai varētu sniegt kvalitatīvu medicīnisko palīdzību. Šādā situācijā, kad pieaug stacionēto personu skaits, tas ietekmē gan pacientus, gan mediķus, jo katru dienu ārstiem nākas saskarties ar ļoti daudziem sasirgušiem cilvēkiem. Tādējādi palielinās inficēšanās risks.

Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka, ja dienā tiktu reģistrēti 19 vai 20 gadījumi, tad veselības aprūpes sistēma varētu strādāt efektīvi.

Katru dienu hospitalizēto pacientu skaits ir ap 94, savukārt no slimnīcām izrakstās tikai maza daļa. Slimnīcas sāk lēnām kļūt pārpildītas un tas negatīvi ietekmēs gan mediķus, gan Covid-19 inficētos, gan citus pacientus. Slimnīcu kapacitāte tuvojas robežai. Ja nedēļas laikā slimnīcās vietu aizpildījums palielinātos līdz 130 hospitalizētiem cilvēkiem dienā, tad var tikt sasniegta robeža. Šādos apstākļos slimnīcas kļūst pārpildītas un Covid-19 pacienti tuvākās nedēļas vai pusotras laikā būs aizņēmuši vairāk nekā 1000 gultas slimnīcās.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.