Jaunzeme: Esam saņēmuši vairāk nekā 8000 dīkstāves pabalsta pieteikumus

© f64.lv, Oksana Džadana

Raidījumā "Rīta Panorāma" Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme šodien skaidroja, kā veicas ar dīkstaves pabalstu izmaksāšanu.

Kopumā VID ir saņēmis vairāk nekā 8000 pieteikumus dīkstāves pabalstu piešķiršanai. Lielākoties iesniegumus iesniedz darba devēji. No visiem saņemtajiem pieteikumiem 5000 ir iesnieguši darba devēji, kam seko pašnodarbinātie un patentmaksātāji. Jāatgādina, ka pēdējā kategorija, patentmaksātāji, kura var saņemt dīkstāves pabalstus, ir ieviesta nesen. Iepriekš martā šie nodokļu maksātāji nevarēja pieteikties dīkstāves pabalstiem.

Lielākoties uz dīkstāves pabalstiem piesakās visvairāk skartās nozares.

"Nav liels pārsteigums, ka lielākā daļa ir izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi," atzina Jaunzeme. Kopumā no šīs nozares strādājošajiem VID ir saņēmis 1000 pieteikumus dīkstāves pabalstiem. Nākamās nozares, kas visbiežāk piesakās dīkstāves pabalstiem, ir vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā strādājošie.

Kā atzina Jaunzeme, tad pašlaik, lielākoties izmaksātie pabalsti nepārsniedza 430 eiro. Tas ir skaidrojams ar to, ka samaksa netika saņemta par pilnu mēnesi, lai saņemtu maksimālo summu.

Lielkākā daļa, 85% pieteikumu iesniedzēji, saņēma 430 eiro. Savukārt 12,5% dīkstāves pabalstos saņēma 430 līdz 700 eiro. Mazākajai daļa, 2,6%, tika izmaksāti 700 līdz 1000 eiro.

Savukārt tie nodokļu maksātāji, kuri iesniedza pieteikumu par subsīdiju saņēmšanu, lielākoties saņem 200 eiro.

Jaunzeme min, ka dīkstāves pieteikumu saņemšana un pabalstu izmaksāšana notiek raiti.

"Notiek viss gana raiti." Visbiežāk VID saņem jautājumus par dažādiem pabalsta atteikuma iemesliem. Kā atzīst Jaunzeme, tad lielākoties atteikumi ir saistīti ar to, ka pašnodarbinātais nav strādājis, sākot no augusta, un visi ienākuma rādītāji ir nulle. Šādos gadījumos visticamākais tiks saņemts atteikums.