2011.gadā minimāla alga paliks 180 latu apmērā

Nākamgad minimālā alga Latvijā plānota šā gada apmērā, tas ir, 180 lati, taču attiecībā uz minimālās algas izmaiņām nākotnē Labklājības ministrijas (LM) un sociālo partneru viedokļi ir atšķirīgi.

Kā aģentūru LETA informēja LM, saskaņā ar 8.jūnija valdības vienošanos nākamgad izmaiņas minimālās algas apmērā nebūs, bet, sākot ar 2012.gadu, LM uzskata, ka minimālā alga būtu pakāpeniski jāpalielina, nepiesaistot to konkrētiem makroekonomiskajiem rādītājiem.

Atšķirīgs ir Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) viedoklis. Tās priekšsēdētājs Pēteris Krīgers aģentūrai LETA sacīja, ka minimālai darba algai jābūt piesaistītai aprēķinātajam iztikas minimumam. Pēc viņa sacītā, nav normāli, ka cilvēki saņem mazāku samaksu par paveikto darbu, nekā ir valstī noteiktais iztikas minimums.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta šo minimālās algas aprēķināšanas variantu, kur minimālā mēneša darba alga tiek noteikta un paaugstināta piecu gadu pārejas periodā, kurā neto minimālās mēneša darba algas apmēram jāsasniedz 100% no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā iztikas minimuma patēriņa groza vērtības. Šo variantu LDDK gatava atbalstīt tikai pie nosacījuma, ja tiek ņemts vērā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums un pilnveidota aprēķina metodika, tādējādi nodrošinot gala rezultāta ticamību un precizitāti piedāvātajiem aprēķiniem.

Kā ziņots, LM sagatavotā koncepcija par minimālās mēneša darba algas noteikšanu turpmākajiem gadiem tika izskatīta valsts sekretāru sanāksmē.

Koncepcijā ir piedāvāti trīs minimālās algas noteikšanas pamatprincipi. Pirmais no tiem paredz, ka nākamajos gados minimālā alga netiek piesaistīta konkrētiem makroekonomiskajiem rādītājiem. Otrā variantā minimālā alga tiek noteikta un paaugstināta (samazināta) atbilstoši darba ražīguma izmaiņām kalendārajā gadā pirms tā gada, kurā apstiprina jauno minimālās algas apmēru. Trešais variants paredz, ka, sākot ar 2012.gadu, minimālā alga tiek noteikta un paaugstināta tā, lai piecu gadu pārejas periodā tās neto apmērs sasniegtu 100% no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā iztikas minimuma patēriņa groza vidējās gada vērtības.

Saskaņā ar pirmo variantu 2012.gadā minimālā darba alga būtu 185 lati, 2013.gadā - 190 lati, bet 2014.gadā - 195 lati.

Otrajā variantā minimālās algas izmaiņas būtu šādas: 184 lati 2013.gadā un abos nākamajos attiecīgi 189 un 193 lati.

Trešais variants paredz, ka minimālā darba alga 2012.gadā varētu būt 188 lati, bet nākamajos gados attiecīgi 197 lati un 212 lati.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.