Bērnu slimnīcas vadītājs: Negribu pat iedomāties, kas būtu, ja pandēmija smagi skartu bērnus

© f64.lv, Oksana Džadana

Šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" viesojās Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, stāstot par slimnīcas darbu Covid-19 krīzes laikā.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs atzīst, ka ir jūtas morāli atvieglots par to, ka bērni ar Covid-19 slimo retāk un izteikti vieglāk. Viņš atzina, ka nevēlas pat iedomāties, kā tas būtu, ja pandēmija aktīvi skartu arī bērnus.

"Mēs esam ļoti, ļoti pateicīgi, ka covid kontekstā bērni ir skarti mazāk," atzina Ābols.

Lielākās raizes Covid-19 pandēmijas laikā slimnīcā rada personāls un drošības nodrošināšana. Pandēmijas laikā ārstniecība Bērnu slimnīcā neapstājas. Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Covid-19 skāris ap 30 darbiniekus, bet pakalpojumu sniegšana nav ierobežota.

"Ārstniecība bērniem nebeidzas un neaprobežojas tikai ar covid."

Pašlaik Covid-19 nav ietekmējis slimnīcas darbību, tiek nodrošināti visi nepieciešamie pakalpojumi. Vienīgais, pakalpojumu sniegšanas ātrums ir mainījies, tas ir kļuvis lēnāks.

Viens no slimnīcas galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt gan personāla, gan pacientu, gan vecāku drošību. Bērniem vienmēr tiek veikts Covid-19 tests. Brīžos, kad vecāki atsakās vai nevēlas, lai viņu bērns veic testu, medicīnas personās pārrunā to un cenšas pārliecināt par tā nepieciešamību.

Kā atzina Ābols, tad visbiežāk vecāki nevēlas, lai viņu atvase taisa Covid-19 testu, jo netic šim vīrusam vai arī nav pārliecināti par testu ticamību. Ābols uzsver, ka ļoti būtiski ir saglabāt un nodrošināt visus pakalpojumus, kurus sniedz slimnīca, jo tā ir vienīgā Bērnu slimnīca Latvijā.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā strāda aptuveni 2000 ārstu. Pašlaik ar Covid-19 inficējusies maza daļa no medicīnas personāla.

"Situācija mainās dienu no dienas, bet vidēji pēdējās nedēļas laikā mēs varam teikt, ka kopā 30 personas ir inficētas, vai atrodas karantīnā," Ābols min, ka šis ir ļoti labs rādītājs.

Ābols atzīmēja, ka Covid-19 laiks piespiedu kārtā ir licis slimnīcai vairāk izvērst attālinātas konsultācijas. Slimnīcas vadītājam šķiet, ka "mēs nekad neatgriezīsimies laikā pirms krīzes", un šādas konsultācijas tiks saglabātas arī turpmāk, bet varbūt mazākos apmēros.

Savukārt mediķu individuālo aizsarglīdzekļu slimnīcai pietiek, tikai tie kļuvuši dārgāki.