Saeimas komisija spriedīs par viendzimuma pāru bērnu piedzimšanas brīvdienām

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeimas Sociālo lietu un darba lietu komisija šodien skatīs jautājumu par Satversmes tiesas (ST) lēmumu, kas ļauj viendzimuma pārim izmantot bērnu piedzimšanas brīvdienas.

Sēde notiks plkst.13 attālināti, videokonferences formātā.

Kā ziņots, pēc ST sprieduma komisija pagājušajā nedēļā sāka skatīt jautājumu par sociālās aizsardzības nepieciešamību dzīvesbiedriem, kuri nav laulībā.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) pauda, ka pēc šīs jautājuma izskatīšanas komisijas locekļi tiks aicināti lemt par kādu tālāko soli. Pagājušajā nedēļā pēc polarizētām diskusijām komisijas priekšsēdētājs aicināja "priekšā izvirzīt cieņu vienam pret otru un cieņu pret dažādo". "Cilvēks nepamostas vienā dienā un nemaina orientāciju," piebilda Skride, tostarp norādot, ka "medicīnā nepastāv termins - normāls vai nenormāls, dabisks vai pretdabisks".

Tiesībsarga biroja Vecākā juriste Ilona Lošaka sēdē atzīmēja, ka ģimene var faktiski pastāvēt bez laulības, kamēr ir arī situācijas, kad personas, kas vēlas noslēgt laulību, to nevar izdarīt.

Savukārt deputāte Eva Mārtuža (JKP) sēdē sacīja, ka tikai maza daļa viendzimuma pāru valstīs, kur ir atļauts reģistrēt šādu laulību, izvēlas to darīt. "Pētnieki secinājuši, ka tikai 2% izmanto šo iespēju [noslēgt laulību]. Pārējie turpina defilēt no viena partnera pie otra un pat veidot tā saucamās pasaules turnejas, lai padarītu savas dzīves košākas kā varavīksnes krāsas," pauda deputāte.

Atbildot uz Martužas pausto, deputāts Ilmārs Dūrītis (AP) sacīja, ka viņš "gribētu atgriezties atpakaļ no dzejas un emocijām pie darbiem un reālās dzīves". Tāpat viņš norādīja, ka pastāv daudz atšķirību starp cilvēkiem, kuri dzīvo reģistrētās laulības un nereģistrētās laulībās. Viņš tostarp vērsa uzmanību, ka šīs atšķirības pastāv tostarp pabalstu un amata ieņemšanas ziņā.

Dūrītis iepriekš pauda, ka reaģējot uz ST spriedumu, rosinās Sociālo lietu komisijai veidot darba grupu, lai sagatavotu kompleksus Darba likuma grozījumus arī viendzimuma pāru ģimeņu tiesību nodrošināšanai.

Jau vēstīts, ka ST novembrī par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

ST vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais