Interaktīvo azartspēļu ierobežošana ārkārtējās situācijas laikā atzīst par neatbilstošu Satversmei

© Pixabay

Azartspēļu organizācijas patlaban atturīgi vērtē Satversmes tiesas (ST) lēmumu, saskaņā ar kuru ārkārtējās situācijas laikā pavasarī noteiktie ierobežojumi interaktīvajām azartspēlēm neatbilst Satversmei, vienlaikus neizslēdzot kompensāciju prasīšanu, pauda Azartspēļu biznesa asociācijas un Interaktīvo azartspēļu biedrības pārstāvji.

Azartspēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks pauda, ka plašāki komentāri būtu jāprasa tiem, kas sūdzību ST iesnieguši, tomēr jebkurā gadījumā lēmums par interaktīvo spēļu aizlieguma neleģitimitāti vērtējams pozitīvi, jo tas atbilst asociācijas jau pavasarī paustajam viedoklim.

Tāpat Vērzemnieks skaidroja, ka, balstoties uz šo lēmumu ir iespējams, ka kompensācijas prasīs arī citi azartspēļu biznesa pārstāvji.

Latvijas Interaktīvo azartspēļu biedrības pārstāvis Jānis Trēgers aģentūrai LETA sacīja, ka neko konkrētu biedrība vēl nav lēmusi, jo pašlaik pagājis pārāk īss laiks, un asociācijas pārstāvji vēl nav iepazinušies ar pilno spriedumu apmēram 70 lappušu apjomā.

Tomēr Trēgers atzīmēja, ka asociācija ir gandarīta, ka prasība ir izskatīta un lemts, ka interaktīvo azartspēļu biznesa pārstāvju tiesības tikušas aizskartas. Vienlaikus Trēgers pauda cerību, ka šis gadījums kalpos par piemēru nākotnē līdzīgus lēmumus nepieņemt.

Jau ziņots, ka ST lēma, ka ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi interaktīvajām azartspēlēm neatbilst Satversmei, savukārt klātienes azartspēļu ierobežošana bijusi pamatota un atbilst Satversmei.

Kā aģentūru LETA informēja tiesā, par normu, kas liedza organizēt azartspēles sakarā ar Covid-19 izplatību, tika ierosinātas divas lietas, bet tiesa lēma tās apvienot. ST vērtēja sūdzības no uzņēmumiem SIA "Optibet", SIA "Alfor", SIA "Admirāļu klubs", SIA "Latsson Licencing" un SIA "Furors".

Tiesā bija apstrīdēts likuma "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" 8.pants, kurā noteikts, ka ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā ir aizliegts organizēt azartspēles un izlozes, izņemot interaktīvās azartspēles, skaitļu izlozes un momentloterijas.

Tāpat apstrīdēta šī likuma 9.panta atbilstība Satversmei. Šajā pantā noteikts, ka uz šā likuma darbības laiku Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija aptur visas azartspēļu organizēšanas licences gan fiziskajās azartspēļu organizēšanas vietās (kazino licence, spēļu zāles licence, bingo zāles licence), gan interaktīvajā vidē un (vai) izmantojot elektronisko sakaru pakalpojumu starpniecību.

Pieteikuma iesniedzējas uzskatīja, ka tām bija pilnībā liegtas tiesības veikt komercdarbību un sasniegt komercdarbības mērķi - gūt peļņu. Tādējādi esot pārkāpts no Satversmes 1.panta izrietošais tiesiskās paļāvības princips, kā arī apstrīdētās normas neatbilstot Satversmes 105.panta pirmajā un trešajā teikumā noteiktajām tiesībām uz īpašumu un Satversmes 91.panta pirmajā teikumā noteiktajam vienlīdzības principam.