Pabriks: Plānots veidot mobilo militāro hospitāli

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Aizsardzības nozare sākusi militārās apakšvienības izveidi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" skaidroja Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pašlaik aizsardzības nozare strādā pie militārās medicīnas apakšvienības izveides.

Kā minēja Aizsadzības ministrs, tad šādas apakšvienības izveidei ir vairāki iemesli un tā sniegs vairākas iespējas.

Covid-19 krīze iezīmēja to, cik būtiska nozare sabiedrībā ir medicīna. Arī bruņotie spēki un armija pašlaik ir pakļauta lieliem riskiem.

Aizsardzības nozare plāno izveidot vienu mobilo hospitāli, kas sastāvēs no vairākiem modeļiem. Šajā militārajā medicīnas hospitāli strādātu cilvēki no vairākām Latvijā esošajām militārajām brigādēm.

Kā atzīst Pabriks, tad šāda mobilā hospitāļa izveide sniegs iespēju attīstīt militāro medicīnu. Svarīgi ir arī tas, ka, izveidojot hospitāļus, būs iespēja apzināt visu medicīnas personālu, kas ir gan bruņotajos spēkos, gan ikdienā strādā civilajā nozarē.

"Svarīgi ir, lai mediķi apgūtu visas zināšānas, kuras ir svarīgas ne tikai civilajam mediķiem, bet arī militārajam," pauda Pabriks.

Šādas zināšānas noderēs mediķiem dažādās glābšanas situācijās. Tie mediķi, kuri vajadzības gadījumā strādās hospitālī, vai tie būtu militārajā nozarē esoši, vai civilajās iestādēs strādājošie, iegūs svarīgas zināšanas. Viņi pārzinās, kāds ekipējums atrodas militārajā nozarē un kā ar to rīkoties.

Hospitāļa izveide ir būtiska, jo tādējādi tiks sniegts atbalsts valstij krīzes situācijās un dos ārstiem jaunas perspektīvas.

Lai izveidotu šādu militārās medicīnas apakšvienību, tas prasīs gadu.

"Iegādāties tehniku un aprīkojumu ir vienkāršāk nekā sagatavot cilvēkus, bet nākamā gada beigās pārvietojamie hospitāļi var būt aprīkoti," skaidroja Pabriks.

Pašlai tiek apzināti mediķi, kuri varētu iesaistītes militārās medicīnas hospitāli. Aizsardzības nozare aplēš, ka šādā hospitālī krīzes situācijā varētu strādāt aptuveni 90 cilvēki. Šāds skaits izvēlēts, jo tādējādi būtu iespēja operacionāli strādāt. No 90 personām paredzēts, ka 30 varētu būt ārsti.

Lai izveidotu šādu apakšvienību, būtu nepieciešams ieguldīt 5 līdz 10 miljonus.

Artis Pabriks atzina, ka pašlaik nav plānota stingrāku Covid-19 ierobežojumu ieviešana. "Tuvākā nedēļa jāvelta jauno ierobežojumu analīzei, pieslīpēšanai, komunikācijai."

Viņš uzskata, ka galvenais mērķis ir institūciju sadarbība ar sabiedrību, lai iedzīvotāji saprastu, kādēļ ir izveidoti šādi ierobežojumi. Valdībai ir jāizvērtē jauno ierobežojumu efektivitāte un jāsalīdzina ar citu valstu pieredzi.

"Ierobežojumiem jābūt, bet es būšu diezgan skeptisks par jebkuru jaunu ierobežojumu, ja es tam neredzēšu pamatotu iemeslu," atzina Aizsardzības ministrs.

Viņš uzskata, ka ierobežojumiem ir jābūt efektīviem un reāli īstenojamiem, lai īpaši neietekmētu sabiedrības dzīvi un nekaitinātu cilvēkus, ja tiem nav pietiekama atdeve.