Plešs: Latvija ir starp valstīm ar visaugstāko digitālās pārvaldes brieduma pakāpi

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Pēc Eiropas Komisijas (EK) apkopotajiem datiem, Latvija jau vairākus gadus pēc kārtas ir starp valstīm ar visaugstāko digitālās pārvaldes brieduma pakāpi, pasākumā "Mūsdienīga un inovatīva saziņa ar valsts pārvaldi" uzsvēra Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs (AP).

Pasākumā tika diskutēts par Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformu "Hugo.lv", kas ietver arī publiski pieejamus tulkošanas un balss apstrādes rīkus, ko var izmantot gan valsts pārvaldes darbinieki, gan jebkurš iedzīvotājs, turklāt platforma ir īpaši pielāgota latviešu valodai un valsts pārvaldes dokumentiem.

Plešs atzīmēja, ja ikdienā šķiet, ka mākslīgais intelekts ir kaut kas svešs, tāls un nesaprotams, tad patiesībā tas caurauž mūsu ikdienu jau tagad. Kā piemēru viņš minēja sociālos tīklus, kuru algoritmi mums piedāvā dažāda veida saturu un tas ir mākslīgais intelekts.

Pievēršoties pašmāju produktiem, VARAM parlamentārais sekretārs pavēstīja, ka ir sazinājies un uzdevis jautājumus Uzņēmuma reģistra virtuālajai asistentei Unai, kā arī izmantojis platformu "Hugo.lv", kas, viņaprāt, ir lielisks piemērs tam, kādā veidā tehnoloģijas spēj attīstīties. Plešs platformu atzina par lietderīgu instrumentu tekstu transkriptu veidošanā un noderīgu rīku ikdienas lietošanā.

Viņš uzsvēra, ka mākslīgā intelekta un sevišķi valodu tehnoloģiju joma ir viena no Latvijas stiprajām pusēm, kas izceļ valsti ne tikai Eiropas Savienības, bet visas pasaules mērogā. Pleša ieskatā šī joma ir jāstiprina un plānveidīgi, kā arī mērķtiecīgi jāvirzās uz priekšu, lai to uzlabotu.

"Patiesībā tieši šajā brīdī mēs esam uz ambicioza digitālās transformācijas ceļa uz labvēlīgu un modernu dzīves telpu, kas balstīta tehnoloģiju izmantošanā un kur sabiedrībai ir nepieciešamas prasmes gan tehnoloģiju lietošanā un vēl jo būtiskāk - jaunu digitālo tehnoloģiju un iespēju radīšanā," uzsvēra VARAM parlamentārais sekretārs.

Tāpat viņš pauda nostāju, ka mākslīgajam intelektam un tā daudzveidīgajam pielietojumiem būs būtiska loma mūsu tautsaimniecības tālākā attīstībā un datos balstītas ekonomikas, valsts pakalpojumu izveidē. Plešs uzsvēra, ka ikdienā arvien vairāk ienāks dažāda veida jaunās tehnoloģijas un mums ir jābūt tam gataviem.

"Mums ir svarīgi būt tiem, kas spēj inovācijas ieviest un darīt to jau tagad. Lai šo resursu izmantot un attīstītu, mums ir jāpieliek mērķtiecīgas pūles, pie kā patiesībā patlaban jau norit darbs. Šobrīd mēs strādājam pie Digitālās transformācijas pamatnostādnēm turpmākajiem septiņiem gadiem," sacīja VARAM parlamentārais sekretārs, norādot, ka šajā dokumentā viens no virzieniem ir izveidot ietvaru mākslīgā intelekta un citu jauno tehnoloģiju izmantošanai un ieviešanai visās tautsaimniecības nozarēs.

Plešs uzsvēra, lai mākslīgā intelekta instrumenti spētu pilnvērtīgi darboties, tam ir nepieciešama būtiska komponente un tie ir dati. Viņaprāt, šajā aspektā priekšā ir plašs darbalauks, lai nodrošinātu datu pieejamību gan valsts sektoram, gan uzņēmējam, gan sabiedrībai kopumā. Tāpat ir būtiski, lai dati būtu pēc iespējas plašāk pieejami, tādējādi sekmējot inovācijas un jaunu pakalpojumu radīšanu.

Viņaprāt, jau šobrīd mēs varam būt gandarīti, ka Latvijas valsts pārvaldē tiek izmantoti mākslīgā intelekta risinājumi. Viņš pauda aicinājumu ikvienam iepazīties ar mūsu "mākslīgā intelekta sabiedrību", paužot cerību, ka kuplajam virtuālo asistentu pulkam pievienosies jauni un daudz plašāk būs pieejami dažādi pakalpojumi.

Tāpat viņš pateicās Kultūras informācijas sistēmu centram un Kultūras ministrijai par to, ka tā savā ziņā darbojas kā moderno tehnoloģiju akselerators un palīdz attīstīt mākslīgā intelekta jomu, radīt inovācijas valsts pārvaldē. Plešs aicināja arī citas iestādes izmantot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas un kopīgiem spēkiem veidot iekļaujošāku, labklājīgāku un digitālu sabiedrību.