Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome uzdod LTV vadībai skaidrot reitingu kritumu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome uzdevusi Latvijas Televīzijas (LTV) vadībai skaidrot reitingu kritumu, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja sabiedriskās televīzijas kurators padomē Sergejs Kārītis.

Kā pastāstīja Kārītis, LTV vadība šo reitingu kritumu padomes sēdē nespēja izskaidrot, tādēļ tika uzdots tuvāko nedēļu laikā šo problēmu izskatīt un sniegt savu skaidrojumu. "Mēs, protams, sākotnēji gribētu dzirdēt pašas LTV skaidrojumu un tikai tad pieņemsim kādus tālākus lēmumus," skaidroja Kārītis.

Kā iepriekš rakstīja "Diena", pēdējo sešu gadu laikā divkārt samazinājusies LTV 1.kanāla tirgus daļa. 2004.gada septembrī LTV 1.kanāls aizņēma 15,4% no kopējā skatīšanās laika, kamēr 2010.gada septembrī - vien 7,5%.

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS dati liecina, ka zemais rezultāts nav izskaidrojams ar negaidītu neveiksmi, jo reitingu lejupslīde bijusi stabila.

LTV vadība laikrakstam pauda uzskatu, ka reitingu nevajadzētu ņemt par atskaites punktu satura kvalitātes mērīšanā, tomēr eksperti norāda - lai arī LTV nevajadzētu mesties konkurences cīņā ar komerctelevīzijām par reitingiem, sabiedriskā televīzija arī nevar būt tāda, ko cilvēki neskatās.

Žurnālists Jānis Domburs laikrakstam norādīja, ka patlaban no LTV augstākus reitingus prasīt būtu bezjēdzīgi, jo vadības komanda savu potenciālu ir izsmēlusi. Tai varot "rīt iedot 100 miljonus latu un likt uztaisīt labāko televīziju Vakareiropā", taču tā vienalga to nespēšot. Tāpēc būtu jāsāk pēc būtības vērtēt LTV vadības atskaites principus, uzskata Domburs un piebilst: "Nesaku, ka rīt jāatlaiž Kots, bet nesaprotu, vai kāds vērtē kvalitāti."

LTV vadību kritizē teju visi eksperti, taču ir piesardzīgi par nepieciešamību atbrīvot Kotu. Juzefovičs norāda, ka nevajadzētu pārvērtēt viena Kota iespējas panākt uzlabojumus LTV, turklāt neesot pārliecības, ka viņa vietā nāktu spēcīgāks vadītājs. Taču, viņaprāt, pēc priekšvēlēšanu raidījumu neveiksmes no LTV 1.kanāla direktores Baibas Šmites un satura redaktores Sarmītes Plūmes jāpieprasa rīcības plāns vai arī viņas jāatbrīvo. Kots skaidri neatbild uz jautājumu par LTV 1.kanāla vadības krēslu drošību, sakot, ka tas pirms publiskošanas vienalga vispirms tiktu pārrunāts ar darbiniekiem.

Svarīgākais