Viņķele par Covid-19 vakcīnām: Jā, ir iespējamas blaknes, bet ne lielākas kā jebkurām citām zālēm

© F64, Romāns Kokšarovs

Intervijā "Rīta Panorāma" veselības ministre Ilze Viņķlele norādīja, ka šodien Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē visticamāk izsludinās ārkārtas situāciju veselības aprūpes jomā.

Slimnīcās kopumā patlaban ievietoti 722 Covid-19 pacienti, no visiem stacionētajiem Covid-19 pacientiem 45 ir ar smagu slimības gaitu, bet 677 - ar vidēju. Jautāta, cik daudz pacientus vēl slimnīcas ir gatavas uzņemt, veselības ministre norāda, ka uzņems tik, cik vajadzēs. Slimnīcas turpina pārkārtot un pielāgot inficēto slimnieku uzņemšanai. Plānots sagādāt vēl 1000 vietas.

Tomēr šī slimnīcu pielāgošana nozīmē citu pakalpojumu samazināšanu. Slimnīcās var atšķirties to pakalpojumu klāsts, ko var ierobežot. Plānveida un ambulatorā palīdzība iespēju robežās tiks saglabāta, norāda ministre. Tāpat neatliekamā palīdzība tiks nodrošināta. Onkoloģijas pacientiem palīdzību turpinās nodrošināt ar noteiktām izmaiņām. Ilze Viņķele atgādina, ka nodaļas mediķi liela daļa šobrīd ir karantīnā.

“Latvijas iedzīvotājiem jāsaprot, ka pie šādas noslodzes iespēja nodrošināt medicīniskos pakalpojumus ir uz robežas,” norāda Viņķele.

Ārstiem tas nozīmēs pārslodzi un izdegšanu. Arī miera apstākļos trūka vairāki tūkstoši māsu. Turklāt šobrīd liela daļa mediķu ir karantīnā.

“Cilvēki saslimst, ir pandēmija, un mēs tagad spriežam, kam jāuzņemas atbildība par pandēmiju? Šī ir situācija, kas ir fakts. Vainīgos un atbildīgos meklēsim tad, kad tas beigsies. Šis nav jautājums par atbildīgo,” savu nostāju pauž Ilze Viņķele.

Šodien Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē visticamāk izsludinās ārkārtas situāciju veselības aprūpes jomā, komentē veselības ministre.

Slimnīcas turpina pildīties - to mēs vēl piedzīvosim vismaz 4 nedēļas, pat tad, ja inficēšanās skaits sāks samazināties.

Runājot par vakcinācijas plānu, ministre skaidro, ka tas tiek īstenots pilnā sparā.

“Premjers vēlas plānu pat ar automašīnas numuriem, kas pārvadās uz slimnīcām vakcīnas,” atzinīgi viņa darbu novērtē Ilze Viņķele.

Vakcīnu izstrādātāju nosacījumi ir sarežģīti, bet Latvija tam ir gatava.

Pfizer, piemēram, nepieciešami speciāli ledusskapji, jo vakcīnas jātur -70, -80 grādu temperatūrā, Latvija tos jau ir sagādājusi. Bet šī iemesla dēļ šīs konkrētās vakcīnas būs pieejamas tikai ārstniecības iestādēs, ne pie ģimenes ārstiem.

Pārējās vakcīnas, kuras sagaidām, ir līdzīgākas gripas vakcīnām, un nebūs vajadzīgi tik specifiski sagatavošanās pasākumi.

“Strādājam pie tā, lai vakcinācija notiktu bez aizķeršanās. Šajā gadījumā mana kā ministres atbildība ir veidot atsevišķu sistēmu, kas uzskaita vakcināciju. Mēs nevaram paļauties tikai uz E-veselības sistēmu,” norāda Ilze Viņķele.

Komentējot cilvēku skepsi pret vakcīnām, Ilze Viņķele saka, ka saprot arī šos cilvēkus. Visiem ir iespējas pētīt un pārliecināties, kā vakcīna darbojas. Tomēr viņa uzsver, ka šis produkts ir drošs.

“Jā, ir iespējamas blaknes, bet ne lielākas kā jebkuram citam medicīnas produktam,” atklāj ministre.