Kariņš Veselības ministrijas Covid-19 vakcinācijas stratēģiju nodēvējis par paviršu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) Veselības ministrijas (VM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par vakcinācijas stratēģiju pret Covid-19 nosaucis par paviršu darbu un premjers vēlas detalizētu izklāstu pa punktiem – kā Covid-19 vakcīnas izvadās pa Latviju, kur tās uzglabās, kā uzskaitīs vakcinētās personas un novēros viņu veselības stāvokli, vēsta TV3 Ziņas.

Premjers uzdevis līdz nākamajai otrdienai VM izlabot šo plānu un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetam jaunu, precizētu, vēsta TV3 Ziņas.

VM, Zāļu valsts aģentūras un Imunizācijas valsts padomes izstrādātajā vakcinācijas plānā teikts, - lai arī Latvijā nav valsts noliktavas vakcīnu uzglabāšanai, tomēr par Covid-19 vakcīnu aukstuma ķēdi, kas svarīga “BioNTech”/”Pfizer vakcīnām”, no ražotāja līdz vakcinācijas kabinetiem rūpēšoties zāļu lieltirgotavas ārpakalpojuma veidā. Šo iepirkumu organizēs Nacionālais veselības dienests. Premjers satraucas, - laika palicis maz, bet joprojām nav zināms loģistikas pakalpojuma sniedzējs. Zāļu valsts aģentūrā gan ir pārliecība, ka lieltirgotavas atsauksies.

Daļa no plānā iekļautajiem darbiem gan vēl ir vēlējuma izteiksmē, piemēram, ka “būs jāiepērk un vakcinācijas iestādes jāapgādā ar materiāliem, kas nepieciešami vakcinācijas procesa veikšanai, piemēram, šļirces, īpašs šķīdinātājs “BioNTech”/”Pfizer” vakcīnām, kā arī sausais ledus un cits aprīkojums”. Kā zināms, piemēram, “BioNTech”/”Pfizer” vakcīnas jāved vismaz mīnus 60 grādos.

Latvija patlaban ir pieteikusies četriem vakcīnu ražotāju piedāvājumiem tādā apmērā, lai varētu vakcinēt 1 260 000 iedzīvotāju. Visvairāk vakcīnas Latvijai piegādās “Astra Zeneca un “Johnson&Johnson”. Tām esot nepieciešama standarta temperatūra, līdz ar to nogādāšana līdz vakcinācijas kabinetiem neprasīšot sevišķi sarežģītu loģistikas procedūru. Kā lasāms VM informatīvajā ziņojumā - dažādi ražotāji ir vajadzīgi, jo “šajā stadijā nav iespējams prognozēt, kura no izstrādes stadijā esošajām vakcīnām nākotnē būs efektīvākā, iedarbīgākā un drošākā”.

Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens norāda, - tiklīdz vakcīnas būs pieejamas, vakcinācijas kabinetiem būs gaidīšanas saraksti ar cilvēkiem un viņi varēs sākt vakcinēt.

Lai arī vakcinācijas plānā norādītas prioritārās grupas, kas vispirms saņems Covid-19 vakcīnu, tomēr premjeru tas neapmierina - neviens patlaban vēl pat nav sācis gatavot sarakstus ar konkrētiem cilvēkiem. Premjers arī grib precīzi zināt, piemēram, kā lauku pensionārs nokļūs līdz vakcinācijas kabinetam. Patlaban esot tikai paļaušanās - gan jau kāds atnāks. Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska noraida premjera bažas.

To, ka cilvēks saņēmis vakcīnu, visticamāk, reģistrēs e-veselības sistēmā. Premjera birojā norāda, ka tas neatrisina jautājumu - kā panākt, lai cilvēks pēc noteiktā laika atnāk pēc obligātās otrās devas, jo vajadzīgas divas devas. Un neesot arī detalizēti noteikts, kā uzraudzīt vakcinēto cilvēku veselības stāvokli. Imunizācijas valsts padome, ko veido no ministrijām neatkarīgi eksperti, gan uzskata, - premjers satraucas nevietā, jo vismaz padomei nekādu neskaidrību par vakcinācijas procesu vairs neesot.

Svarīgākais