Ģimenes ārste: Masku nēsāšana skolās bērnu veselībai nekaitēs

© f64.lv, Oksana Džadana

Iniciatīvas iesniedzēji grib labu, taču zinātniska pamatojuma tam neesot, Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā "Rīta Panorāma" parakstu vākšanu pret masku nēsāšanu skolā komentē ģimenes ārste Gundega Skruze - Janava.

Ģimenes ārste norāda, ka nav zinātniska pamatojuma tam, ka masku nēsāšana kaitētu bērnu veselībai. Viņa norāda, ka tas, ka īsā laika posmā ir savākts nepieciešamais parakstu daudzums, liecina, ka sabiedrībā valda neizpratne par masku nēsāšanu.

Viņa akcentē, ka bērni kopē vecāku uzvedību, tāpēc, ja vecāki masku nēsāšanu uztvers kā pašu par sevi saprotamu, tad arī bērni maskas nēsās. Viņa akcentē, ka no 6 gadu vecuma bērni var patstāvīgi nēsāt maskas, bet no divu gadu vecuma tas jādara ciešā vecāku uzraudzībā.

Aiz maskas neesot iespējams uzkrāties tādas ogļskābās gāzes daudzumam, lai tas kaitētu skolēnu veselībai. Ārste arī norādā, ka, lai maskā nesakrātos baktērijas un vīrusi, tā vienkārši pareizi jālieto.

Ārste akcentē, ka vīrusa izplatību, pirmkārt, mazinās atbildīgums no vecāku puses. Skolās jābūt iespējai mazgāt rokas, vēdinātām telpām, bet bērniem jāmācās nedalīties ar savām ūdens pudelēm. Skruze-Janava norāda, ka mācību procesa laikā var nodrošināt arī distanci. Viņa iezīmē, ka ja skolas to nodrošinās, Covid-19 izplatību varēs ierobežot.

Jau ziņots, ka par aicinājumu atcelt prasību sākumskolēniem skolās lietot sejas maskas iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti jau vairāk nekā 20 000 parakstu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.