Nosauktas preces, ko varēs iegādāties arī brīvdienās

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ārkārtējās situācijas laikā no 2020.gada 6.novembra līdz 2021.gada 11.janvārim ieviesti stingrāki epidemioloģiskās drošības pasākumi tirdzniecības nozarē. Šodien preses konferencē sīkāk tika skaidroti jaunie ierobežojumi.

Tirdzniecības ierobežojumi nedēļas nogalēs un brīvdienās neattieksies uz tirdzniecību internetā, ceturtdien preses konferencē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis.

Viņš uzsvēra, ka ārkārtējās situācijas laikā tirdzniecība internetā netiks ierobežota nedēļas nogalēs un brīvdienās.

Tāpat, pēc EM pārstāvja skaidrotā, nedēļas nogalēs un brīvdienās internetā varēs iegādāties tās preces, kuras būs liegts iegādāties tirdzniecības vietās. Tādējādi arī alkohols un cigaretes nedēļas nogalēs un svētku dienās būs iegādājami internetā.

Brūklītis arī informēja, ka spēkā saglabāsies prasības par restorānu darbības nodrošināšanu ārkārtējās situācijas laikā, proti, restorāni nevarēs klientu apkalpot klātienē, bet varēs klientiem nodrošināt ēdiena piegādi.

Ierobežota tirdzniecības vietu darbība brīvdienās un svētku dienās, kad var darboties tikai aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas) un veikali, kuros drīkst tirgot šādas preču grupas: pārtikas preces (izņemot alkoholu), higiēnas preces un degvielu.

Ekonomikas ministrija sagatavojusi sarakstu, kas ietilpst kategorijā “higiēnas preces.” Brīvdienās varēs iegādāties:

  • Šampūnu;
  • Mutes dobuma vai zobu higiēnas līdzekļi, ieskaitot protēžu fiksēšanas pastas un pulverus; zobu diegs (vaskots diegs zobstarpu tīrīšanai), atsevišķā mazumtirdzniecības iepakojumā;
  • Zobu pastas, zobu diegs;
  • Ziepes; organiskās virsmaktīvās vielas un līdzekļi, ko izmanto kā ziepes, stieņos, gabalos vai figūru veidā un kas satur vai nesatur ziepes; organiskās virsmaktīvās vielas un līdzekļi ķermeņa mazgāšanai, šķidri vai krēmveida, safasēti mazumtirdzniecībai, kuri satur vai nesatur ziepes; papīrs, vate, filcs un neaustās drānas, piesūcināti, pārklāti vai apsmidzināti ar ziepēm vai mazgāšanas līdzekļiem;
  • Ziepes un organiskās virsmaktīvās vielas un līdzekļi stieņos, gabalos un figūru veidā un papīrs, vate, filcs un neaustās drānas, piesūcināti vai pārklāti ar ziepēm vai mazgāšanas līdzekļiem, ieskaitot ziepes ar medikamentiem;
  • Tualetes ziepes;
  • Organiskās virsmaktīvās vielas un līdzekļi ķermeņa mazgāšanai, šķidri vai krēmveida, safasēti mazumtirdzniecībai, kuri satur vai nesatur ziepes;
  • Organiskās virsmaktīvās vielas (izņemot ziepes); virsmaktīvie līdzekļi, mazgāšanas līdzekļi (ieskaitot mazgāšanas palīglīdzekļus) un tīrīšanas līdzekļi, kas satur vai nesatur ziepes;
  • Organiskās virsmaktīvās vielas, safasētas vai nefasētas mazumtirdzniecībai;
  • Dezinfekcijas līdzekļi;
  • Higiēniskie vai farmaceitiskie izstrādājumi (ieskaitot knupīšus) no vulkanizēta kaučuka, izņemot cieto kaučuku, arī ar piederumiem no cietā kaučuka, to skaitā prezervatīvi;
  • Tualetes papīrs;
  • Kabatlakatiņi, kosmētikas salvetes un dvieļi, roku dvieļi;
  • Galdauti un galda salvetes;
  • Zobu sukas, skūšanas otiņas, matu sukas, nagu sukas, skropstu birstītes, citādas sukas ķermeņa kopšanai, ieskaitot sukas, kas ir ierīču sastāvdaļas;
  • Zobu sukas, tai skaitā sukas zobu protēzēm;
  • Ceļojuma komplekti, ko izmanto personiskai higiēnai, šūšanai, drēbju vai apavu tīrīšanai;
  • Sanitārie dvieļi (paketes) un tamponi, bērnu autiņi un autiņu ieliktņi, un tamlīdzīgi izstrādājumi no jebkāda materiāla.

Runājot par specifiskām lietām preses konferencē tika noskaidrots, ka e-talonus, piemēram, Narvesen kioskā, sabiedriskajam transportam brīvdienās nevarēs iegādāties, bet varēs nopirkt sērkociņus, veļas pulveri, sejas maskas, kafiju un iepirkumu maisiņus.

Kā piemērs saimnieciskai darbībai, kas varētu sniegt pakalpojumus brīvdienās un nedēļas nogalēs, minēta banku filiāļu darbība, ķīmisko tīrītavu darbība, apavu, pulksteņu, atslēgu remontdarbnīcu un šūšanas darbnīcu darbība.

Nedēļas nogalēs un brīvdienās degvielas uzpildes stacijās nevarēs iegādāties auto piederumus

Ziemassvētku tirdziņu darbība ir aizliegta, tomēr ielu tirdzniecība gan nav liegta, saņemot attiecīgās atļaujas. Brīvdienu ierobežojums attiecas arī uz ielu tirdzniecību un tirdzniecību atklātā tirgus teritorijā.

Jau ziņots, ka, lai mazinātu cilvēku drūzmēšanos tirdzniecības vietās, samazināts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits tirdzniecības telpās, nosakot, ka tirdzniecības vietā uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības, tādējādi nodrošinot, ka tirdzniecības vietā atrodas ne vairāk kā 20 % no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 25 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Stingrāku ierobežojumu noteikšanas mērķis ir samazināt Covid-19 izplatību. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, līdz šim Latvijā ar jauno koronavīrusu inficējušās 18 377 personas, bet 224 saslimušie miruši.

Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija valstī ir spēkā no 6.novembra.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.