Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vecākiem, kuri nestrādās pēc bērna kopšanas pabalsta beigām, tiks izmaksāti 700 eiro

© f64.lv, Oksana Džadana

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz, ka ārkārtējās situācijas laikā vecāki, kuriem beidzas bērna kopšanas pabalsta periods un kuri nevar atgriezties darbā, varēs pieprasīt piešķirtā vecāku pabalsta turpinājumu pēc tam, kad bērns sasniedz viena vai pusotra gada vecumu.

Grozījumus paredzēts veikt likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Šo pabalsta turpinājumu var izmaksāt par periodu no 9.novembra līdz dienai, kad persona atgriežas darbā, bet ne ilgāk kā līdz ārkārtējās situācijas beigām. Par šo periodu vecāku pabalsta turpinājums tiks izmaksāts iepriekš piešķirtā vecāku pabalsta apmērā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksās, ja persona veiks saimniecisko darbību un gūs ienākumus vai tai būs piešķirts dīkstāves atbalsts.

Par vecāku pabalsta turpinājuma periodu netiks veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Līdz ar to minētais periods netiks pieskaitīts sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķinā, bet periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz kādu no Covid-19 seku mazināšanas pabalstiem.

Vadoties pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem par laiku periodu no 2020.gada aprīļa līdz jūlijam, atjaunojot vecāku pabalsta turpinājumu, plānotais vecāku pabalsta turpinājuma saņēmēju skaits būs vidēji 700 personu mēnesī. Tikmēr vidējais izmaksājamais apmērs mēnesī tiek prognozēts 220 eiro apmērā. Līdz ar to, pēc ministrijas aplēsēm, plānotie izdevumi būs vidēji 154 000 eiro mēnesī.

Labklājības ministrijas dati liecina, ka līdz 22.novembrim vecāku pabalsta izmaksas turpinājumam izlietoti 714 099 eiro.

Jau ziņots, ka šāds atbalsta veids jau tika ieviests pirmās ārkārtējās situācijas laikā pavasarī.