Aicina spēļu zālēm noteikt darba laiku, ierobežot smēķēšanu un alkohola lietošanu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Azartspēles ir stingrāk jāregulē nacionālā līmenī, pieņemot jaunus likumus un noteikumus, kas ir vienlīdz saistoši visās pašvaldībās, uzskata “Attīstībai/Par!” (AP!) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

“AP!” Saeimas frakcijas vadītājs aicina Finanšu ministriju (FM) nekavējoties virzīt izskatīšanai Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnes 2021. - 2027. gadam. FM izstrādātajā projektā ir jēgpilni ierosinājumi azartspēļu nozares sakārtošanai, to pieejamības mazināšanai un veselības risku novēršanai.

Jau jūnijā AP! rosināja FM virzīt valdībā konceptuālus lēmumus, kas būtiski samazinātu spēļu zāļu skaitu, padarītu tās pilsētvidē neuzkrītošas un ierobežotu tajās iespējami pavadāmo laiku.

Pēc vairāk nekā pieciem mēnešiem, AP! ierosinājumi lielākoties ir atbalstīti un iekļauti pamatnostādņu darba projektā.

Partija aicināja aizliegt spēļu zālēs bezmaksas alkoholu un smēķēšanu, kā arī ierobežot laiku, kuru cilvēki tajās pavada. FM informē, ka azartspēļu zālēm plānots noteikt darba laiku, aizliegt tajās smēķēt un ierobežot alkohola piedāvājumu.

Šobrīd spēļu zāles atvēršanas atļauju izdod pašvaldības. Tas ļauj vienā pašvaldībā atvērt nesamērīgi daudz spēļu zāļu attiecībā pret iedzīvotāju skaitu. Ir atbalstīts mūsu priekšlikums šīs atļaujas uzticēt nacionālajai Izložu un azartspēļu inspekcijai.

Lai mazinātu spēļu zāļu pievilcību, rosinājām krasi samazināt azartspēļu zāļu redzamību pilsētvidē. FM dokumentā paredzētas vienotas prasības azartspēļu zāļu publiskās ārtelpas dizainam.

"AP!" aicina samazināt spēļu zāļu skaitu, nosakot tām augstākas prasības. Piemērām, divkārt palielinot minimālo valsts budžetā iemaksājamo nodevu par katru spēļu zāli, to skaits dabiski divreiz samazināsies. Un tiesības pieprasīt ar atkarībām diagnosticētu cilvēku iekļaušanu Pašatteikušos personu reģistrā ir jādod arī šo cilvēku tuviniekiem.