Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Perevoščikovs skaidro stingrākos ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs preses konferencē detalizētāk skaidroja stingrākos drošības pasākumus, kas paredzēti, lai ierobežotu Covid-19 straujo un nekontrolēto izplatību Latvijā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, analizējot datus, atklāj, ka nedēļās pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas situācija pamazām uzlabojusies, tomēr šobrīd atkal ir novērojams pieaugums. Viņš min, ka tas var būt saistīts ar testu skaita pieaugumu.

Pēdējo 7 dienu laikā pieauguma intensitāte augusi par 1,8%, šobrīd sasniedzot maksimāli reģistrēto procentu Latvijā - 9%.

Hospitalizēto cilvēku skaits pieaudzis līdz 65 dienā, kas nedēļas laikā ir 26%. Šobrīd aizņemtas 516 gultas - nedēļas laikā šis skaitlis ir divkāršojies.

Epidemiologs norāda, ka slimība izplatās vienmērīgi un intensīvi pa vairākām teritorijām dažādos reģionos.

Pieaug inficēto skaits vecuma grupā no 50-64 gadiem. Tas ir bīstami, jo šie cilvēki pārnēsā slimību un viņiem ir lielāks risks tikt hospitalizētiem.

Komentējot saslimstību skolas vecuma bērnu grupā, visvairāk saslimušo ir bērniem 11 - 12 gadu vecumā, kā arī 16 - 19 gadu vecumā. Epidemiologs norāda, ka skolotājiem risks inficēties ir daudz lielāks.

Vietas, kurās inficējušies visvairāk - lielākā daļa inficējas mājsaimniecībā. Vēl liels inficēšanās skaits novērojams darba kolektīvos. Diemžēl trešajā vietā tagad ir ārstniecības iestādes, inficējoties gan pacientiem, gan ārstiem.

Jautāts par alkohola un tabakas izstrādājumu aizliegumu brīvdienās, Perevoščikovs norāda, ka galvenais aizlieguma iemesls ir tas, ka tā nav pirmās nepieciešamības prece. Reizē alkohola lietošana veicina socializēšanos, tādā veidā izplatot vīrusu.

Runājot pie aktivitātēm ziemas sezonā, piemēram, slēpošanas trašu darbību, epidemiologs atbalsta cilvēku uzturēšanos svaigā gaisā. Slēpojot risks nepastāv, norāda Perevoščikovs. Tomēr bīstams ir notiekošais pirms un pēc nonākšanas uz kalna, piemēram, pulcēšanās ar draugiem un tamlīdzīgi.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien nolēma Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim, otrdien pēc valdības sēdes masu mediju pārstāvjus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Stingrāki drošības pasākumi tiks ieviesti izglītības jomā, proti, klātienē mācību process drīkstēs notikt tikai bērnudārzos un 1.-4. klasēs. Skolās būs jānodrošina trīs kvadrātmetru platība vienam skolēnam. No 3.decembra bērnudārzos strādājošajiem visu laiku jānēsā maskas. No 4.janvāra skolās maskas jānēsā gan stundu laikā, gan ārpus mācību procesa gan skolēniem, gan skolotājiem.