Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Aizvien daudz neskaidrību par Covid-19 vakcīnas nodrošināšanas tehnisko pusi

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Lai gan valdība otrdien iepazinusies ar Veselības ministrijas (VM) sagatavoto ziņojumu par vakcinācijas stratēģiju pret Covid-19, publiski aizvien nav skaidrots, kā tiks nodrošināta vakcīnas pieejamība praktiski, piemēram, kas iedzīvotājus vakcinēs un kur, kā vakcīnas uzglabās un tamlīdzīgi.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens sacīja, Covid-19 vakcīnas tirgū varētu nonākt dažu nedēļu vai mēneša laikā pēc to reģistrācijas.

Vaicāts, cik Latvija ir gatava vakcinācijai, Henkuzens atbildēja, ka tik, cik gatava pašlaik var būt, jo vēl ir jāsagaida vakcīnu reģistrācija, un var atklāties kādi ierobežojumi to izmantošanai, piemēram, pret kādu no pacientu grupām, kas varētu ietekmēt jau noteiktās vakcinācijas prioritārās grupas.

Nākamais nezināmais ir precīzi datumi un piegādes apjomi, kas attiecīgi pakārtotu nākamās darbības. Cik viņam zināms, tad gatavošanās darbi pagaidām notiek, balstoties uz pieejamo informāciju par konkrētajām vakcīnām.

Attiecīgi cerības par vakcinācijas uzsākšanu esot pakārtotas reģistrācijai. Tiklīdz vakcīnu reģistrēs, tā tuvākajā laikā to virzīs uz tirgu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs vienlaikus, uzsvēra ZVA direktors. Viņaprāt, tas būs nedēļu, iespējams, mēneša jautājums, kad vakcīnas pēc reģistrācijas būtu pieejamas lietošanai vakcināciju programmās.

Vienlaikus Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis sacīja, ka tad, kad Latvijā vakcīna būs pieejama, tās skaits būšot neliels, un Latvija vakcinācijai pret Covid-19 būs gatava. Viņš minēja, ka attiecībā uz "Pfizer" vakcīnu ir zināms loģistikas izaicinājums, jo tur jānodrošina īpašas aukstuma ķēdes, vienlaikus uzsverot, ka sākumā Latvijai nepiegādās milzīgu daudzumu vakcīnu, tāpēc Latvija tam būs gatava, un pie tā jau strādājot.

Arī Henkuzens sacīja, ka Latvijā jau strādā pie šīs vakcīnas specifiskā temperatūras režīma, kas nepieciešams ilgtermiņa glabāšanai. Savukārt esošā informācija liecinot, ka īstermiņā šīs vakcīnas varēšot glabāt normālā aukstuma režīmā, proti, ledusskapja režīmā, kā citām vakcīnām, atklāja ZVA direktors.

Tikmēr, runājot par vakcinācijas stratēģiju Latvijā, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs atzina, ka viņa rīcībā nav informācijas, kādā etapā atrodas sagatavošanas darbi. Viņa ieskatā valdības rīcība lielā mērā būs atkarīga no tā, kuras vakcīnas un kad būs pieejamas, jo patlaban neviena no vakcīnām nav reģistrēta Latvijā.

Plānots, ka vakcīna pret Covid-19 iedzīvotājiem tiks nodrošināta bez maksas, tā otrdien pēc valdības sēdes mediju pārstāvjiem uzsvēra premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš informēja, ka valdība uzklausīja Veselības ministrijas sagatavoto ziņojumu par vakcinācijas stratēģiju pret Covid-19. Premjera vērtējumā, ziņas par vakcīnu pret Covid-19 ir cerīgas, jo vairāki zāļu ražotāji ir vērsušies Eiropas Zāļu aģentūrā ar piedāvājumu izmantot ražotāju izstrādātās vakcīnas.

Patlaban netiek atklāts, kas tieši plānā ietilpst, bet, vadoties pēc Ministru prezidenta pagājušās nedēļas sarunas ar PVO Eiropas Reģionālā biroja ekspertiem, plānam vajadzētu ietvert visus posmus no vakcīnas iegādes un transportēšanas līdz vakcinācijai un tālākai monitorēšanai.

Kariņš pieļāva, ka Latvijā vakcinēšana pret Covid-19 varētu sākties janvārī, tomēr prognozējams, ka plašāka vakcinēšana varētu notikt sešus mēnešus pēc pirmo vakcīnu saņemšanas. Viņš uzsvēra, ka valsts iegādāsies šīs vakcīnas un iedzīvotājiem tās nodrošinās bez maksas.

Iepriekš veselības ministre Ilze Viņķele (AP) intervijā pavēstīja, ka šī būs "bezprecidenta apmēra, lieluma un arī ātruma vakcinēšanas reize". Tāpat politiķe minēja, ka, piemēram, mediķu gadījumā iespējams varētu tikt izmantots gripas vakcinācijas algoritms, medicīnas darbiniekus vakcinējot darbavietās.

"Mums ir pieredze par valsts apmaksāto vakcinācijas programmu īstenošanu caur ģimenes ārstiem, kas ir pietiekami laba," iepriekš pauda ministre. Viņa tostarp uzsvēra, ka vakcinēšana būs brīvprātīga, līdz ar to "skaidrojoša, iedrošinoša un informatīva kampaņa arī ir daļa no sekmīgas vakcinācijas programmas īstenošanas".

Tikmēr citas valstis jau ir nākušas klajā ar saviem Covid-19 vakcinācijas plāniem. Piemēram, Kanādas premjers Džastins Trudo pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Kanādā iedzīvotāju vakcināciju pret jauno koronavīrusu vadīs ģenerālis, kurš vadījis NATO misiju Irākā, kā arī kanādiešu karavīrus Afganistānā un Bosnijā.

Loģistiku un vakcīnu izdalīšanu koordinēs Kanādas apvienoto operāciju vadības štāba priekšnieks ģenerālmajors Denijs Fortins. Vakcīnas izdalīs Kanādas sabiedrības veselības aģentūra un armija palīdzēs ar plānošanu.