Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Opozīcija izsmej Reiru par iesaistīšanos budžeta debatēs pēc 8 dienu klusēšanas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Asu opozīcijas deputātu kritiku šodien izpelnījās finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kurš pieteicās debatēm par 130. no 142 budžeta likumam iesniegtajiem priekšlikumiem, pirms tam astoņu dienu laikā šajā procesā neiesaistoties.

Reirs pieteicās debatēm, Saeimai izskatot valdības priekšlikumu 250 000 eiro paredzēt komercmediju atbalstam. "Covid-19 ienesa savus grozījumus, un, viennozīmīgi samazinoties reklāmas tirgum un izdevumiem, nepieciešams atbalsts arī privātajiem medijiem," teica politiķis, uzsverot, ka nepieciešamības gadījumā tiks meklēta iespēja rast vēl papildu līdzekļus dažādiem mediju tipiem.

"Tas tikko bija cinisma kalngals. Pirmo reizi dzirdējām par budžetu ministru. Un kādā jautājumā? Par atbalstu komercmedijiem. Ziniet, tas ir līdzīgi, ka jūs visu komercmediju īpašniekiem nosūtītu kartīti ar atgādinājumu, ka tieši jūs bijāt tas, kas piešķīra finansējumu," dusmojās deputāte Regīna Ločmele (S).

Viņa arī rosināja ministru "šādas kartītes" nosūtīt, piemēram, mikrouzņēmos strādājošajiem, skaidrojot, ka tieši viņš bijis tas, kurš "atņēma iespēju izdzīvot 2021.gadā".

"Mēs apspriežam tik daudz būtiski jautājumu un jūs uzstājaties tikai tagad, sakot, ka Finanšu ministrija atrada iespēju dažus simtus tūkstošus izdalīt komercmedijiem. Tas ir ciniski. Mani ir grūti izbrīnīt, bet jums tas izdevās," rezumēja deputāte.

Atzīstot, ka līdztekus nākamā gada budžetam valstī ir vēl citas ne mazāk svarīgas problēmas, politiķis Vjačeslavs Dombrovskis pauda, ka viņam neesot skaidra Reira motivācija izteikties tieši par šo priekšlikumu. "Mums šodien ir otrais lasījums, un kopumā bija ap 600 priekšlikumiem, un Reirs pieslēdzās, lai runātu par vienu no 600 priekšlikumiem. Man ir grūti ieraudzīt, ar ko šis priekšlikums ir daudz nozīmīgāks par pārējiem," teica politiķis.

Dombrovskis uzsvēra, ka, ja Reiram citu uzdevumu dēļ nav bijusi iespēja piedalīties budžeta debatēs, tad tas bija jādara FM parlamentārajam sekretāram Atim Zakatistovam (KPV LV). "Uzskatu, ka viņu vajag atlaist no darba, jo viņš nav pildījis savus pienākumus. Nevienu reizi neesam viņu redzējuši pie šīm debatēm. Ja jūs pats izvēlējāties runāt, tad tas ir apliecinājums, ka viņš jāatlaiž," teica Dombrovskis.

"Esam liecinieki, kā viens akls briedis ieskrien kokā," Reira pieslēgšanos debatēm vērtēja deputāte Jūlija Stepaņenko. Viņasprāt, likumprojekta izskatīšana ir "zem katras kritikas" un daudzi balsojuši, vispār nezinot, par ko balsot, jo likumprojekta referents Mārtiņš Bondars (AP) nepapūlējās izstāstīt.

"Zakatistovs ir pilnīga nulle. Nevienas uzstāšanās nebija. Mums ļoti pietrūka Reira komentāru, taču jūs jau neko nepateiksiet par MUN vai mazajiem uzņēmumiem," teica Stepaņenko.

Deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atzina, ka nebija pārsteigta, redzot Reiru piesakāmies vienam no pēdējiem priekšlikumiem. jo tāda ir bijusi prakse vienmēr - noslēgumā dot vērtējumu budžetam, visiem pateikties. "Taču šī uzstāšanās patiesi pārsteidza. Valdība laikam cer, ka visas pieļautās kļūdas komercmediji varētu izlabot," teica politiķe.

Boriss Cilevičs (S) atzina, ka viņu neizbrīnīja Reira iniciatīva runāt tieši par šo, jo FM nemaz nebija tā, kas izrādīja iniciatīvu piešķirt līdzekļus privātajiem medijiem. "Tagad acīmredzot godātais ministrs vēlējās atgādināt privātajiem medijiem, kas dod tiem naudu un lai tie padomātu vēlreiz, vai vajadzētu vēlāk kritizēt ministru un valdību," teica politiķis.

Deputāts Aldis Gobzems pauda, ka viņš kā politiķis par šādu budžetu neuztrauktos, jo budžets tādā kvalitātē esot valdošo partiju "politiskais harakiri". Gobzems pieļāva, ka, ņemot vērā sabiedrības nepieredzēt sašutumu, valdības mūžs vairs nav ilgs.

Minēto priekšlikumu deputātu vairākums atbalstīja.