Saeimā vērtēs LTV milzu saistības

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ķērusies pie Latvijas Televīzijas (LTV) rīcības vērtēšanas, pārdodot reklāmas raidlaiku Kontinentālās hokeja līgas (KHL) spēļu translāciju laikā.

Asus iebildumus par tirgus kropļošanu un iespējamo valsts dotācijas izlietošanu reklāmas izdevumu segšanai izteikusi Latvijas raidorganizāciju asociācija (LRA). "Komisija trešdien sēdē sāka skatīt ļoti būtisku jautājumu, kas skar sabiedrisko mediju finansēšanu. Taču diemžēl Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) komisijai nevarēja sniegt vērtējumu par LTV rīcību saistībā ar KHL spēļu translācijas tiesību iegādi un reklāmas pārdošanu reklāmas tirgū mazpazīstamam uzņēmumam. Tāpēc plānojam šo jautājumu jau tuvākajā laikā skatīt atkārtoti," uzsver komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (Jaunais laiks).

NEPLP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins norādīja, ka nevar sniegt oficiālu padomes viedokli ne par licences iegādi, ne arī par reklāmas tiesību pārdošanu, jo par to spriedīs tikai šodien, un padomes atzinumu viņš sola nākamnedēļ. Iespēju iegādāties LTV reklāmas piedāvājumu ieguvusi SIA Reklāmas aģentūra Persona. LRA komisijai adresētā vēstulē pauž bažas par LTV rīcību, no sākuma iegādājoties KHL spēļu translācijas licenci un uzņemoties apjomīgas finansiālās saistības un tikai pēc tam rīkojot reklāmas iepirkumu, lai finansētu licences maksu.

LRA izpilddirektore Gunta Līdaka komisijas sēdē norādīja, ka plašsaziņas līdzekļos minētā reklāmas darījuma summa – aptuveni 700 000 latu – ir neadekvāti augsta pašreizējai tirgus situācijai. Jau gada beigās LTV vadība var atskārst, ka nav guvusi nepieciešamos ieņēmumus, un vērsties valdībā pēc papildu finansējuma, ir pārliecināta G. Līdaka. NEPLP jurists Andris Ķēniņš noraida šo viedokli, norādot, ka LTV ģenerāldirektors Edgards Kots ir apliecinājis, ka šajā projektā netiks izmantota valsts dotācija, tāpēc nav riska, ka LTV šogad varētu prasīt papildu finansējumu.

Svarīgākais