Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pirmdien straujš Covid-19 saslimušo skaita pieaugums fiksēts Jelgavā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

No aizvadītajā diennaktī atklātajiem kopumā 612 Covid-19 inficēšanās gadījumiem nepilni 40% ir reģistrēti Rīgā, bet straujš saslimušo skaita pieaugums fiksēts Jelgavā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Jelgavā pirmdien reģistrēti 132 jauni inficētie jeb vairāk nekā 20% no valstī reģistrētajiem saslimušajiem, un pēdējo divu nedēļu saslimušo kopskaits pilsētā pašlaik ir 339 cilvēki.

SPKC aģentūrai LETA skaidroja, ka Jelgavā atklāto gadījumu skaits nav saistīts ar vienu konkrētu uzliesmojumu, bet gan ar vairākiem avotiem, no kuriem daļa ir inficējusies no jau zināmiem gadījumiem. Tāpat pašvaldībā esot veikti vairāki atsevišķu kolektīvu skrīningi, lai atklātu slimības izplatību. Vienlaikus Covid-19 gadījums atklāts kādā pirmsskolas izglītības iestādē, kur jau iepriekš bija reģistrēta inficēšanās ar Covid-19.

Valsts vidējais saslimstības ar Covid-19 rādītājs, kuru kā kritēriju izmantoja valdība, lai noteiktu papildus ierobežojumus pašvaldībās, pašlaik tiek pārsniegts deviņās pašvaldībās.

Rīgā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 235 jauni inficētie, un kopumā 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits galvaspilsētā pašlaik ir 3037 cilvēki. Daugavpilī ir reģistrēti 30 jauni saslimušie, un kopumā 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits ir sasniedzis 757 iedzīvotājus.

No novadiem salīdzinoši straujš saslimstības kāpums fiksēts Krustpils novadā, kur iepriekšējās diennakts laikā reģistrēti 22 jauni saslimušie, bet pēdējo divu nedēļu saslimušo kopskaits ir sasniedzis 28 cilvēkus. Blakus esošajā Jēkabpils pilsētā ir reģistrēti 11 jauni saslimušie, un 14 dienu kumulatīvais saslimšanas skaits ir sasniedzis 60 cilvēkus.

Jūrmalā ir reģistrēti 15 jauni saslimušie, Mārupes novadā - 12, Ķekavas novadā - 11, bet Stopiņu novadā - desmit jauni saslimušie. Virknē citu pašvaldību aizvadītajā dienā reģistrēts mazāks inficēto skaits.

Lielākais pēdējās divās nedēļās saslimušo kopskaits ir Rīgā - 3037, Daugavpilī - 757, Jelgavā - 339, Jūrmalā - 203, Ķekavas novadā - 138, Mārupes novadā - 132, Salacgrīvas novadā - 110, kā arī Salaspils novadā - 104 iedzīvotāji.

Straujš Covid-19 gadījumu pieaugums aizvadītajā diennaktī Krustpils novadā saistīts ar pansionātu, aģentūrai LETA apliecināja pašvaldības aģentūras "Jaunāmuiža" direktore Solvita Geduša.

Viņa klāstīja, ka pansionātā šonedēļ notiek masveida skrīnigs, un pašlaik zināms par aptuveni diviem desmitiem saslimušo. Taču testēšana vēl notiek, un precīzāki saslimšanas apmēri pansionātā varētu būt zināmi nedēļas nogalē. Pašlaik testi veikti aptuveni pusei no 250 iemītniekiem un lielai daļai darbinieku.

Geduša atzina, ka siekalu testu veikšana daļai klientu ir apgrūtināta, tāpēc paredzēta arī analīžu veikšana ar uztriepēm.

Lai arī lielai daļai klientu ir hroniskas slimības, Covid-19 lielākoties tiek slimots viegli, arī bez simptomiem.

Pansionāta direktore apgalvoja, ka iestādē tiek ievēroti visi epidemioloģiskās drošības noteikumi, taču arī klienti mēdz patvaļīgi pamest pansionāta teritoriju. Jau vairākas nedēļas pansionāts neuzņem jaunus klientus, un šāds nosacījums spēkā būs arī decembrī.

Savukārt Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs (V) atzina, ka Covid-19 iekļūšana pansionātā varētu būt saistīta ar to, ka daudzi darbinieki dzīvo Jēkabpilī, kur līdz šim konstatēts lielāks Covid-19 inficēto skaits.

Aģentūras LETA aprēķini, kas balstās uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem par iedzīvotāju skaitu novados pēc faktiskās dzīvesvietas 2019.gadā un SPKC datiem par pēdējās 14 dienās saslimušajiem Latvijas pašvaldībās, liecina, ka 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā patlaban ir 352,8 gadījumi. Robeža, no kuras uz konkrētu pašvaldību tiktu attiecināti īpaši drošības pasākumi un ierobežojumi, - 50% virs valsts vidējās saslimstības -, ir 529 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Rēķinot pēdējo 14 dienu saslimušo skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem pēc aizvadītajā diennaktī notikušajām izmaiņām, 50% robežu virs valsts vidējā rādītāja pārsniedz Varakļānu, Salacgrīvas, Aknīstes novads, Daugavpils pilsēta, Mārupes novads, Jelgavas pilsēta, Auces, Ķekavas un Baldones novadi.

14 dienu saslimstības līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir teorētisks rādītājs, kas ļauj salīdzināt saslimstības līmeni teritorijās ar atšķirīgu iedzīvotāju skaitu, un tas nenorāda konkrētu saslimušo skaitu.

No aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem jaunajiem saslimušajiem 112 ir vecumā no 50 līdz 59 gadiem, 109 - vecumā no 40 līdz 49 gadiem, 102 - vecumā no 60 līdz 69 gadiem, bet citās vecuma grupās ir mazāk saslimušo.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti kopumā 612 Covid-19 gadījumi, savukārt četri sasirgušie miruši, liecina SPKC apkopotie dati.

Viena no mirušajām personām bijusi vecumā no 45 līdz 50 gadiem, divas no - 55 līdz 65 gadiem, bet vēl viena - no 90 līdz 95 gadiem. Kopumā līdz šim Latvijā mirušas 210 ar jauno koronavīrusu inficētas personas.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 7810 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 7,8%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā līdz šim ar Covid-19 saslimušas 17 687 personas, bet kopš vakardienas izveseļojušās vēl 87 personas, kopējam atlabušo skaitam sasniedzot 1806 personas.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pagājušajā diennaktī stacionēti 63 Covid-19 pacienti, bet kopumā patlaban slimnīcās ievietoti 519 ar Covid-19 sasirgušie.

No visiem stacionētajiem 480 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 39 - ar smagu slimības gaitu. Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 67 pacienti, tostarp viens pacients pārvests. Līdz šim kopumā stacionārus pametuši 1371 Covid-19 pacienti.