Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vitenbergs rosina atļaut strādāt visiem tirdzniecības centros esošajiem veikaliem arī brīvdienās

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) rosina pārskatīt noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus tirdzniecības nozarei, paredzot samazināt maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu attiecībā pret tirdzniecības vietu platību, vienlaikus ļaujot strādāt visiem tirdzniecības centros esošajiem veikaliem arī brīvdienās un svētku dienās, informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Vitenbergs rosina noteikt tādus pasākumus, kas vērsti uz iedzīvotāju mobilitātes kontrolētu samazināšanu tirdzniecības vietās, apmeklētāju plūsmas vienmērīgu izkliedēšanu starp visiem tirdzniecības nozares dalībniekiem un stingru fiziskās distancēšanās prasību noteikšanu un kontroli, tādējādi mazinot Covid-19 infekcijas izplatības riskus tirdzniecības vietās.

"Pārskatot un nosakot samazinātu maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu uz tirdzniecības vietu platību, vienlaikus ļaujot strādāt visiem tirdzniecības centros esošajiem veikaliem arī brīvdienās un svētku dienās, panāksim labāku efektu klientu plūsmas sadalīšanai un distancēšanās normu ievērošanai, kā arī mazināsim Covid-19 infekcijas izplatības riskus. Turklāt no šāda lēmuma necietīs komersanti, kuri varēs turpināt savu saimniecisko darbību bez darbības laika ierobežojumiem," norāda Vitenbergs.

EM informēja, ka Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāna Gundara Bērziņa veiktajā pētījumā analizēta iedzīvotāju mobilitātes korelācija ar Covid-19 infekcijas izplatības dinamiku. Tajā konstatēts, ka pat neliels ekonomiskās aktivitātes pieaugums vai samazinājums tirdzniecības vietās ietekmē arī Covid-19 infekcijas izplatību, un augstās iedzīvotāju mobilitātes rezultātā infekcija no ekonomiskās aktivitātes centriem vēlāk izplatās pa visu Latvijas teritoriju.

Tāpat tika veikts tirdzniecības vietu apsekojums pēc 6.novembrī noteiktajiem ierobežojumiem tirdzniecības centru darbībai brīvdienās un svētku dienās. Tajā secināts, ka ir panākts gluži pretējs efekts - novērota pastiprināta apmeklētāju plūsmas koncentrācija citās tirdzniecības vietās ārpus tirdzniecības centriem.

EM piedāvājums pārskatīt, piemēram, esošo 10 kvadrātmetru vietā palielinot līdz 15 kvadrātmetriem uz vienu cilvēku no kopējās tirdzniecības platības, šobrīd noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus tirdzniecības nozarei ir balstīts uz Bērziņa un Stenfordas Universitātes veiktajiem pētījumiem, kā arī pārrunāts ar tirdzniecības nozares uzņēmējiem, kas ir apliecinājuši, ka varēs godprātīgi nodrošināt un kontrolēt pieļaujamo cilvēku plūsmu veikalos.

Vienlaikus ekonomikas ministrs aicina Latvijas iedzīvotājus ar vislielāko atbildību izturēties un ievērot valdības noteiktos piesardzības pasākumus, uz veikalu doties tikai pēc pārdomātiem pirkumiem, un obligāti tirdzniecības telpās ievērot divu metru distanci un lietot sejas aizsargmaskas.

Kā ziņots, valdība 13.novembrī ārkārtas sēdē pēc EM ierosinājuma nolēma, ka no 14.novembra, līdz ārkārtējās situācijas beigām arī lielo un tirdzniecības centros izvietoto saimniecības un mēbeļu preču veikalu darbība brīvdienās un svētku dienās nebūs atļauta.

Ministru kabineta rīkojuma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu izpratnē tirdzniecības centri ir ēkas, kas iekārtotas pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 kvadrātmetru vai kurās atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz desmit tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji.