Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Noraida priekšlikumu par daudzbērnu ģimeņu lielo automašīnu atbrīvošanu no nodokļa papildu likmes

© f64.lv, Oksana Džadana

Saeimas vairākums šodien noraidīja deputāšu Karinas Sprūdes un Jūlijas Stepaņenko priekšlikumu par daudzbērnu ģimeņu lielo automašīnu ar vairāk nekā piecām sēdvietām atbrīvošanu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa papildu likmes.

Atvieglojums būtu ļāvis daudzbērnu ģimenēm nemaksāt 300 eiro papildu likmi par tiem automobiļiem, kuriem motora tilpums ir lielāks par 3500 kubikcentimentriem.

Debatēs Stepaņenko norādīja, ka iepriekš Saeima citā likumprojektā pirmajā lasījumā ir atbalstījusi šāda atbalsta piešķiršanu daudzbērnu ģimenēm. Politiķe akcentēja, ka nav saprātīgi un nav godīgi uzlikt papildu nodokli ģimenei, kas vēlas braukt ar vienu nevis divām automašīnās. Šādas izmaiņas pozitīvi skartu aptuveni 100 daudzbērnu ģimenes, skaidroja deputāte.

Arī deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka daudzbērnu ģimenes ar šo priekšlikumu jāatbalsta. Savukārt deputāts Aldis Gobzems pauda, ka priekšlikumu neesot atbalstījis nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Raivis Dzintars, lai gan nacionālā apvienība iestājas par demogrāfiju.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis vaicāja, kāpēc valstij ir žēl dažu desmiti tūkstoši eiro daudzbērnu ģimenēm. Deputāte Regīna Ločmele (S) pauda, ka attieksme pret daudzbērnu ģimenēm ir sociālās atbalsta politikas "paraugstunda", norādot uz nepieciešamību atbalstīt piedāvātās izmaiņas.

Arī koalīcijas deputāts Artuss Kaimiņš vaicāja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kāpēc nevar atļauties 100 busiņiem noņemt nepieciešamību maksāt attiecīgo nodokli.

Priekšlikums iesniegts valsts 2021.gada budžeta pakotnes likumprojektā.